2 milioane de autovehicule depistate fără ITP

0
milioane-de-masini-fara-itp

Aproximativ două milioane de autovehicule dintr-un total de opt milioane înmatriculate la nivel național nu au inspecția tehnică periodică efectuată. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și Inspectoratul General al Poliției Române au intensificat verificările și controalele pentru a fi depistate mașinile care reprezintă un adevărat pericol pe șosele.

“Acțiunile de control au ca scop creșterea siguranței rutiere prin scoaterea din circulație a mașinilor care nu corespund din punct de vedere tehnic și pot reprezenta un real pericol la adresa participanților la trafic. De asemenea, prin acest demers se urmărește și punerea în legalitate a situațiilor juridice apărute după vânzarea-cumpărarea autovehiculelor, astfel încât foștii proprietari de vehicule să fie protejați de eventualele consecințe ale faptelor noilor proprietari.

În cadrul demersurilor de a crește siguranța participanților la trafic, anul trecut au intrat în vigoare modificările la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care s-a instituit începând cu data de 20 mai 2018, suspendarea de drept a înmatriculării unui vehicul în situația expirării sau anulării a ITP ori a ne-transcrierii înmatriculării vehiculului de către noul proprietar în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate”, se arată într-un comunicat al DRPCIV.

În anul 2018, polițiștii rutieri au identificat în trafic 90.962 de vehicule care aveau valabilitatea inspecției tehnice periodice expirată, inclusiv în timpul celor peste 3.000 de acțiuni privind controlul stării tehnice a vehiculelor desfășurate în comun cu Regia Autonomă – Registrul Auto Român, demersuri care vor continua și în acest an.

Din verificările efectuate în evidențele DRPCIV se constată faptul că, de la data intrării în vigoare a prevederilor legale amintite anterior dintr-un total de 8.211.381 autovehicule înmatriculate la nivel național, un număr de 1.996.132 au în prezent suspendată înmatricularea pe fondul lipsei inspecției tehnice periodice sau al netranscrierii dreptului de proprietate de către noul proprietar al vehiculului.

“În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducerea unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte amendă, de la 1.305 lei la 2.900 de lei) odată cu reținerea de către polițistul rutier a certificatului de înmatriculare/înregistrare. Constituie contravenție și conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată.  Suplimentar, pe lângă aplicarea amenzii prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte amendă, de la 1.305 lei la 2.900 de lei) și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada acestuia, sunt reținute și plăcuțele cu numărul de înmatriculare”, se mai menționează în comunicatul DRPCIV.