30 noiembrie, încă o zi liberă în Codul Muncii

0


Ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi liberă, după ce ziua Sfântului Andrei, a fost declarată sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 147/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012. Actul normativ completează art. 139 din Codul muncii, care prevede zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, prin aceasta modificare, la lista celor 11 zilele libere pe care le aveau până atunci angajaţii, este adăugată şi data de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.

Acest proiect a fost iniţiat de deputatul Giurgiu Mircia şi senatorii Frâncu Emilian Valentin şi Pască Liviu Titus, care au considerat că această sărbătoare legală este un act firesc de celebrare a celui care, în calitate de apostol,"a înnobilat fiinţa naţională". Ei consideră că 30 noiembrie este ziua spiritualităţii româneşti din moment ce Sfântul Andrei a format primele comunităţi creştine din ţara noastră, fiind de aceea socotit şi patronul spiritual al românilor. De asemenea, în expunerea de motive, s-a menţionat că  „în România există în acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică, ţara noastră fiind printre ţările cu cele mai puţine zile declarate legal nelucrătoare, iar o atât de mare sărbătoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificaţii atât de profunde pentru neamul românesc, ar trebui să fie marcată în mod solemn”.

Zilele nelucrătoare stabilite de legislaţia muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai;  prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului – 15 august; Sfântul Andrei – 30 noiembrie; 1 decembrie – Ziua Naţională a României; prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie.

O altă zi liberă, dacă se lucrează de 30 noiembrie

În situaţia în care angajatorii încalcă drepturile salariaţilor de a beneficia de zilele libere acordate de stat, amenzile ce pot fi aplicate sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. În situaţia în care există categorii de salariaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în zilele declarare legal libere, Codul muncii prevede ca aceştia să primească o zi liberă în următoarele 30 de zile. Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, salariaţii trebuie să beneficieze de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.