84 de medicamente noi, pe lista compensatelor?

0
139


Lista de medicamente compensate ar putea fi completată cu 84 de noi medicamente. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a început evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative neieşite de sub patent, 84 dintre acestea fiind produse noi, celelalte fiind deja existente, dar care ar putea fi utilizate pentru un spectru de boli mai larg.

„Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedură rapidă, întrucât în ultimii cinci ani nu a intrat pe listă niciun produs nou. În acest moment, evaluăm aceste medicamente şi posibilitatea ca acestea să intre pe lista de compensate la o anumită valoare. Principiul de la care pleacă această evaluare a medicamentelor este cel prin care ele sunt introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite în măsura în care se demonstrează că au o eficacitate mai mare decât actualele produse şi că sunt cel puţin la fel de sigure ca produsele care sunt administrate. Ce ne dorim noi este să dăm acces unui număr cât mai mare de pacienţi la aceste medicamente", a declarat secretarul de stat Alexandru Rafila.

Ideea acestui demers este de a introduce un criteriu economic care nu este obligatoriu pentru firmele farmaceutice, astfel încât cei care au posibilitatea să facă o reducere a preţului cu care aceste medicamente vor fi vândute către statul roman. Potrivit secretarului de stat, primele molecule noi ar putea intra pe listele de compensate de anul viitor, iar modificarea listelor va fi făcută trimestrial. Ministerul Sănătăţii evaluează totodată pragul de la care pot fi introduse în lista de compensate aceste molecule noi.

„Este vorba despre criteriile pentru includerea pe listele de compensate a 150 de molecule. Evaluăm toate aceste 150 de molecule, apoi vedem care intră şi care nu. Vorbim de 84 de medicamente noi, inovative, restul fiind medicament existente, dar care ar putea fi utilizate şi pentru tratarea altor boli. Medicamentele noi la care facem referire vizează toate spectrele de patologii, respectiv oncologie, boli cardio-vasculare, boli-infecţioase", a mai spus Alexandru Rafila.

În ţara noastră sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe baza de prescripţie, iar dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creşte cu 1,5%, se arată într-un studiu Cegedim. Conform acestuia, statul roman trebuie să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe listă a celor 140 de molecule noi, care sunt în aşteptare încă din 2007.