Cresc taxele pentru eliberarea paşapoartelor

0
pasaport

 Începând cu data de 10 septembrie, eliberarea documentelor de călătorie şi acordarea vizelor şi a cetăţeniei române vor costa mai mult, potrivit unui act normativ recent. Potrivit noilor măsuri, pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei se va aplica o taxă de 32 de lei. Vechile tarife variau între 3 şi 28,5 lei, pentru eliberarea sau prelungirea valabilităţii mai multor tipuri de paşapoarte şi pentru înscrierea ulterioară în paşaport a unor copii sub 14 ani.

Noile prevederi stabilesc ca pentru eliberarea unei vize de tranzit în punctele de trecere a frontierei de stat sau eliberarea unei vize de scurtă şedere în punctele de trecere a frontierei de stat tariful să fie echivalentul în lei a sumei de 60 euro, pentru prelungirea dreptului de şedere temporară – echivalentul a 120 de euro şi pentru acordarea dreptului de şedere pe termen lung – 128 lei.

De asemenea, au fost modificate şi costurile pentru serviciile privind cetăţenia. Astfel, acordarea cetăţeniei române va fi taxată, de la 10 septembrie, cu 191 de lei, faţă de 187,5 lei, tarif aplicat în prezent. De cealaltă parte, pentru renunţarea la cetăţenia română taxa rămâne neschimbată la nivelul sumei de 600 de lei. Pentru cetăţenia română, noul act normativ nu mai cuprinde serviciile de clarificare a acesteia, restabilirea domiciliului unui cetăţean român în România şi stabilirea domiciliului unui cetăţean străin în Romania, pentru care se aplicau tarife cuprinse între 25 şi 124,5 lei.

Pentru supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial se va achita 25 de lei, cu 3 lei mai mult decât în prezent, iar pentru supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor se va plăti 47 lei faţă de 43,5 lei. Totodată, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine va costa, din 10 septembrie, 22 lei. De asemenea, se scumpesc si serviciile de identificare a persoanelor pe teritoriul României, de la 31,5 lei la 35 lei. În plus, pentru eliberarea de adeverinţe şi alte servicii prestate de autorităţile competente contribuabilii vor plăti 22 lei, faţă de 19 lei.