A crescut valoarea diurnei pentru deplasările în ţară

0
deplasare

Persoanele angajate care au dispoziţii de deplasare în ţară în interes de serviciu vor primi mai mulţi bani pentru diurnă Indemnizaţia zilnică de delegare şi detaşare a fost majorată printr-un act normativ publicat marţi în Monitorul Oficial, care a şi intrat în vigoare. Prin urmare, valoarea diurnei pentru personalul bugetar a crescut cu 4 lei, ajungând la 17 lei/zi. Noile indemnizaţii trebuie acordate începând din 27 ianuarie, dată la care actul normativ a intrat în vigoare.

De asemenea, se majorează la 45 de lei/noapte şi valoarea cheltuielilor de cazare care pot fi compensate pentru salariaţii care nu se cazează în unităţi de cazare, când sunt plecaţi în delegaţie.

Majorarea diurnei vizează personalul din sectorul bugetar, însă şi afacerile din mediul privat sunt influenţate de modificare, având în vedere că valoarea indemnizaţiei de delegare pentru bugetari constituie un indicator de referinţă pentru calculul diurnei neimpozabile în mediul privat.

Potrivit reglementărilor fiscale aplicabile în prezent, indemnizaţia pe perioada delegării şi detașării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, a cărei valoare depăşeşte de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariaţii din instituţiile publice se supune impozitului pe salarii şi se include în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea plătitoare.

Un salariat angajat în mediu privat poate primi, începând din 27 ianuarie, o diurna neimpozabilă pentru delegaţie în ţară în suma de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi. Pentru orice suma de bani care depăşeşte această valoare, angajatul va trebui să plătească impozit pe venitul din salarii şi contribuţii de asigurări sociale obligatorii.