Ajutor de la stat pentru furnizorii de posturi radio şi TV

0

Guvernul a renunţat la taxa de 5% pe care intenţiona să o aplice pe veniturile operatorilor economici din audiovizual, dar va institui în schimb o schemă de ajutor de stat de 15 milioane de euro destinată posturilor radio şi TV. Astfel, a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care urmăreşte susţinerea operatorilor din acest domeniu care produc şi difuzează acţiuni şi programe care asigură libertatea de informare, diversitatea de opinie şi pluralismul în domeniul serviciilor de televiziune şi radio, precum şi susţinerea programelor informativ-cultural-educative.

Guvernul a decis că operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanţare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărei buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Astfel, a fost abandonată ideea, care primise deja avizul favorabil al Consiliului Naţional al Audiovizualului, de a taxa cu 5% veniturile furnizorilor TV şi radio. Schema de ajutor de stat se va elabora în conformitate cu legislaţia europeană în materie de ajutor de stat şi va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare.