Amenzi de până la 60.000 lei pentru defăimare socială

0

Persoanele fizice şi juridice ar putea fi amendate cu sume uriaşem pentru defăimare socială. Potrivit unui proiect de act normativ votat de senatori, amenzile pot ajunge până la 60.000 lei. Astfel, defăimarea socială va fi  considerată contravenţie şi va fi sancţionată de autorităţi cu amenzi între 1.000 şi 60.000 de lei.

Propunerea legislativă cu privire la diferenţele de grup arată că orice faptă sau afirmaţie prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate în baza apartenenţei sale la un anumit grup social constituie defăimare socială. Mai exact, aşa cum dispune actul amintit, un grup social reprezintă o categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie sau orientare sexuală, printre altele.

În condiţiile în care defăimarea vizează o persoană fizică, amenda va fi cuprinsă între 1.000 şi 30.000 de lei, iar dacp vizează un grup social, amenda va fi cuprinsă între 2.000 şi 60.000 de lei. Sancţiunile vor fi aplicate de către un nou departament din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Prin intermediul acestui proiect de lege se urmăreşte promovarea demnităţii umane şi a toleranţei în cadrul societăţii, garantarea toleranţei faţă de orice grup social, prevenirea şi combaterea defăimării sociale, a incitării la ură şi discriminare socială. Iniţiatorii propunerii consideră că chiar dacă în prezent sunt penalizate comportamentele şi atitudinile publice care pot genera discriminare, reglementările actuale sunt insuficiente, din moment ce nu instituie o abordare proactivă pentru promovarea valorilor ce circumscriu domeniul demnităşii umane şi al toleranţei faţă de diferenţele de grup.

Legea va intra în vigoare dacă va fi adoptată de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedinte.