Cu toate că mulți dintre noi nu știu că există reguli atunci când transportăm copiii sau animalele de companie cu autoturismul, Codul Rutier prevede atât norme, cât și amenzi pentru încălcarea acestora.
Astfel, articolul 97 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier stabilește ca orice copil cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor sale. În ceea ce privește transportul copiilor de până în 12 ani pe locurile din față ale vehiculelor, Codul rutier interzice acest lucru chiar dacă aceștia sunt ținuți în brațe de adulți.
Copiii mai mici de trei ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate. Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare și asigurare gândite pentru confortul și siguranța sa. De asemenea, scaunele se fixează pe bancheta din spate cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranță a mașinii. Cu toate că legislația rutieră nu impune acest lucru decât pentru copiii de până în trei ani, este recomandabil ca și copiii cu vârsta de până în 12 ani să fie transportați în scaune speciale.
Reguli și pentru transportul animalelor
Același articol 97 stabilește că animalele nu au voie pe scaunul din față al mașinii, chiar dacă sunt ținute în brațe de persoane majore. Cu toate că regulile există, amenzile, deși sunt prevăzute de lege, sunt mai puțin aplicate în realitate.
Codul rutier stabilește că transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă maximă pentru persoane fizice, adică amendă din clasa a IV de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă). Codul rutier nu stabilește însă nicio sancțiune pentru transportul copiilor fără scaun special, însă acesta este recomandat pentru siguranța lor.