Amenzi uriaşe pentru firmele care vor să îşi păcălească clienţii

0
firme

Societăţile comerciale care încearcă să îşi păcălească clienţii vor fi sancţionate aspru. Amenzile aplicate firmelor care utilizează practici comerciale agresive sau înşelătoare, pentru a-şi prezenta produsele, s-au dublat. După ce sâmbăta a intrat în vigoare un act normativ care a modificat regulile în domeniu, nivelul maxim al amenzilor a crescut la 100.000 de lei, de la 50.000 de lei. De asemenea, societăţile care aplică practici comerciale agresive primesc amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei.

Astfel că, firmele care nu au etichete în limba română pe produsele vândute, cele care folosesc ilegal imaginea altor mărci cunoscute sau cele care promovează servicii mai bune decât sunt în realitate, pot fi sancţionate drastic, cu sume foarte mari. Spre deosebire de noile reglementări, vechea legislaţie prevedea că utilizarea de către comercianţi a unor practici comerciale incorecte era interzisă, constituia contravenţie şi se sancţiona cu amendă de la 5.000 la 50.000 de lei. Prin urmare, legislaţia anterioară nu stipula amenzi diferite în funcţie de tipul practicilor comerciale aplicate de comercianţi, ci făcea o referire generală la practicile incorecte, care cuprind practicile înşelătoare şi agresive.

Mai mult decât atât, recentul act normativ interzice în mod expres comercializarea alimentelor care au data limită de consum şi/sau data durabilităţii minimale depăşite.

Potrivit ANPC, printre situaţiile ce pot fi considerate practici comerciale agresive se numără: un service auto efectuează mai multe reparaţii decât este necesar sau decât s-a convenit şi refuză să elibereze maşina până când consumatorul nu plăteşte întreaga valoare a facturii; un vânzător care intimidează un consumator pentru a cumpăra alarme de incendiu mai scumpe decât acesta ar avea nevoie, spunându-i că dacă nu cumpără acest produs va pune în pericol viaţa familiei sale; un vânzător se iveşte la uşa dumneavoastră şi va convinge să achiziţionaţi un bun prin mijloace agresive, cum ar fi ignorarea, în repetate rânduri, a solicitarii pe care i-aţi făcut-o de a pleca.