Este unul dintre cele mai căutate aparate în sezonul cald. Și cum în acest an vara ne-a luat prin surprindere, indicat ar fi ca cei care și-l doresc să îl cumpere cât mai repede, deoarece anul 2014 aduce noi schimbări. Este vorba despre aparatul de aer condiționat pe care, începând de anul viitor, îl vom achiziționa la prețuri mult mai mari decât în prezent. Astfel că, de la 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Regulamentul UE 206/2012 de punere în aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer condiționat cu o capacitate de până la 12 KW. Scopul este acela de a promova un nou concept de „produs ecologic” printr-un consum minim de energie electrică și, astfel, o reducere cu 20% a emisiilor de CO2. Prin urmare, de la începutul acestui an tuturor sistemelor de aer condiționat de până la 12 KW le-a fost aplicată o noua etichetă energetică. Produsele care nu îndeplinesc cerințele vor fi interzise de la comercializare pe piața Uniunii Europene. La fel se va întâmpla şi cu aparatele de aer condiţionat pentru utilizatorii casnici.
În acest moment, pe piață există două mari categorii de aparate, respectiv cele cu compresor de tip ON/OFF, care au prețuri mai mici sau cu compresor inverter, care sunt mai scumpe. Începând de anul viitor, aparatele cu compresor de tip ON/OFF vor fi interzise în totalitate la comercializare.
În acest caz, până la finalul lui 2013 se mai acceptă vânzarea aparatului de aer condiționat ”mai ieftin” pentru finalizarea stocurilor existente, fiind însă ilegal să se mai importe altele.
Inverter – reglare continuă a temperaturii
Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelurile confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, inverterul garantează menţinerea ei constantă. Deoarece un inverter monitorizează şi reglează temperatura mediului ambiant oricând este nevoie, consumul de energie scade cu 30% în comparaţie cu un sistem tradiţional cu pornire/oprire. În prezent însă, prețul unui astfel de aparat este destul de ridicat.