Atenție șoferi! Se schimbă legislația rutieră

0

 

Legislația rutieră ar putea fi modificată prin proiectul Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră 2013-2020, ce propune câteva schimbări semnificative pentru șoferi. Astfel, potrivit acestui proiect, detectoarele de radar vor fi interzise, iar ATV-urile vor fi interzise pe drumurile publice din România, permisul de conducere al șoferilor care nu își achită amenzile de circulație la timp poate fi suspendat până la plata acestora. O schimbare inedită o reprezintă implementarea sistemului ”alcolock”, care ar urma să fie folosit pentru vehiculele comerciale ale transportatorilor sau în transportul public. În plus, permisul auto va putea fi obținut numai de cei care au absolvit minimum zece clase, în timp ce termenul de valabilitate al permisului ar putea fi redus gradual, după ce șoferul atinge o anumită vârstă. Acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care Guvernul le propune în Strategia Națională privind Siguranța Rutieră, document lansat recent în dezbatere publica, care mai prevede și înăsprirea amenzilor rutiere.

Amenzi plătite și online

Deoarece în țara noastră gradul de încasare a amenzilor la regimul circulației este sub 40%, spre deosebire de nivelul de peste 90% din alte țări membre UE, pentru îmbunătăți colectarea banilor din amenzi, Guvernul propune introducerea unui tichet de contravenție, care să însoțească permisul de conducere. Acest tichet este destinat evidențierii sancțiunilor contravenționale la regimul rutier achitate. De asemenea, o altă măsură menită să îmbunătățească gradul de colectare a amenzilor de circulație se referă la crearea serviciului public online ce va permite utilizatorilor să plătească prin internet amenzile rutiere.

Permisele de conducere se obțin mai greu

Proiectul Guvernului prevede reguli mai aspre pentru obținerea permisului de conducere. Astfel, viitorii șoferi ar trebui să fi absolvit măcar învățământul minim obligatoriu, care, conform Legii Educației, este de 10 clase.

Mai mult decât atât, examinările pentru obținerea permisului auto ar putea fi mai complexe, astfel încât cei care vor să obțină dreptul de a conduce să fie supuși unei evaluări mai ample și nu doar unei verificări a cunoașterii legislației și a abilității de a efectua anumite manevre, cum se întâmplă în prezent. Potrivit prevederilor, s-ar putea introduce noi teste, atât practice, cât și teoretice, referitoare la conducerea preventivă, evaluarea riscurilor, siguranța rutiera, primul ajutor, eficiența energetică și conducerea ecologică. Totodată, probele practice ar putea fi înregistrate prin intermediul mijloacelor tehnice montate în habitaclul autovehiculului. De asemenea, proiectul Guvernului mai prevede și reducerea duratei de valabilitatea permisului începând cu o anumită vârstă.

Șoferii indisciplinați în trafic intră la reabilitare

Conducătorii auto cu abateri repetate, cu permis suspendat sau anulat ar putea intra în programe de reabilitare inițiate și finanțate de Guvern. Astfel, se analizează posibilitatea introducerii unor programe de conducere preventivă, de consiliere/reabilitare psihologică pentru șoferii care încalcă prevederile legale privitoare la viteză și la consumul de alcool la volan, precum și programe de consiliere-reeducare post-eveniment de circulație. Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii și se vor baza pe faptul că încălcările repetate ale legislației rutiere nu sunt cauzate atât de necunoașterea regulilor, cât de atitudinile conducătorilor auto. Mai mult decât atât, conform prevederilor, șoferii ar putea avea posibilitatea de a opta pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului auto prin participarea în centre autorizate la programe de reabilitare comportamentală / consiliere psihologică, la cursuri de conducere defensivă/preventivă sau la efectuarea în spitale a unui stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere, după caz.

Depășirea limitei de viteză, pedepsită aspru

Strategia de Siguranță Rutieră prevede, de asemenea, și creșterea gradului de intransigență a legii în ceea ce privește conducerea vehiculelor care circulă cu viteză mai mare decât viteza legală, prin creșterea graduală, în funcție de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului și a cuantumului amenzii. Astfel, amenzile vor crește substanțial pentru cei care conduc sub influența băuturilor alcoolice, care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajați în traversare regulamentară, precum și pentru cei care depășesc cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Proiectul  prevede și interzicerea folosirii dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, măsură menită să stopeze agresivitatea rutieră. Documentul urmărește și interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepția drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu să existe avizul autorităților administrației publice locale.