Bază de date cu informaţii despre turiştii străini care intră în ţară

0

Turiştii care vor veni în ţara noastră vor avea obligaţia de a-şi declara datele personale ce vor fi stocate într-o bază de informaţii a Poliţiei. Măsura este una de luptă antiteroristă la nivel european. Agenţii români vor şti astfel dacă la bordul aeronavelor sunt îmbarcaţi suspecţi de terorism şi vor avea timp să combată eventuale atacuri în capitalele europene.

Denumirea oficială a structurii care va supraveghea securitatea zborurilor dinspre şi spre România va fi Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii. În realitate vorbim despre o bază de date care va conţine numele, prenumele dar şi itinerariul tuturor pasagerilor, din care vor fi filtraţi călătorii suspectaţi de legături cu organizaţii teroriste.

Pasagerii vor fi identificaţi în baza de date înainte ca ei să aterizeze pe vreun aeroport din România. În cazul în care printre ei sunt suspecţi de terorism, aceştia pot fi ridicaţi de forţele de ordine într-un timp record. Datele de îmbarcare ale pasagerilor vor fi oferite chiar de companiile aeriene. Apoi, ele vor fi prelucrate de ofiţeri. Legislaţia din ţara noastră permite acest tip de verificări.

Potrivit legii 677/2001, „consimţământul persoanei vizate nu este cerut când prelucrarea este necesară în vederea protejării vieţii, integrităţii fizice sau sănătăţii persoanei vizate ori a unei alte persoane ameninţate”.

Specialiştii în securitate spun că măsura de supraveghere luată va pemite ofiţerilor de informaţii să ştie din timp dacă spre România se îndreaptă vreun suspect de terorism, care este ora la care el va ajunge aici sau dacă ţara noastră este o simplă rampă de lansare spre vestul Europei. Acest sistem de monitorizare a pasagerilor funcţionează deja în Anglia, Franţa şi Danemarca şi va costa statul român 15 milioane de euro. Peste 80% din bani vin de la Comisia Europeană.