Ziua Europeană a Numărului 112 a fost sărbătorită astăzi la Buzău de Centrul operaţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi dispeceratul STS unde se primesc apelurile la numărul de urgenţă de pe raza judeţului prin informarea câtorva zeci de elevi de la şcolile 11 şi 15 din oraş. Astfel, aceştia au primit detalii despre importanţa apelurilor la numărul de urgenţă şi au fost sfătuiţi să nu apeleze 112 pentru cazuri false.
Pe parcursul anului 2012, în judeţul Buzău au fost înregistrate 446.237 de apeluri la numărul de urgenţă, dintre care 27,5% au fost cazuri reale. Totodată, cele mai multe au mers către Serviciul de Ambulanţă, respectiv 74.213, ceea ce reprezintă 60% din total.
Din 2005, acesta este operaţional şi în România. În fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua numărului unic european de urgenţă 112. Acesta reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
La numărul pentru apeluri de urgenţă 112, se poate suna gratuit pretutindeni în Uniunea Europeană. Acesta pune apelantul în legătură cu serviciile de urgenţă competente şi este disponibil 24 de ore din 24. 112 este acum operaţional în toate statele membre ale UE, pe lângă numerele pentru apeluri de urgenţă existente la nivel naţional.
Danemarca, Finlanda, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România şi Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr naţional pentru apeluri de urgenţă.
112 poate fi apelat şi în ţări din afara UE, precum Croaţia, Muntenegru şi Turcia. Limba engleză poate fi utilizată în 25 de ţări (pe lângă Regatul Unit, Irlanda şi Malta): Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Ungaria, precum şi în Croaţia, Islanda şi Norvegia.
Apelurile în limba franceză pot fi efectuate în 14 ţări (pe lângă Franţa, Luxemburg şi Belgia): Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ţările de Jos.
Limba germană poate fi utilizată pentru a apela numărul 112 în 12 ţări: Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Spania, Ţările de Jos şi Ungaria (pe lângă Germania, Austria, Belgia şi Luxemburg).
Vorbitorii de limba italiană îşi pot folosi limba maternă pentru a apela numărul 112 şi în Republica Cehă, Croaţia, România, Slovenia şi Spania.
Vorbitorii de limba rusă pot obţine asistenţă sunând la 112 în Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. În Regatul Unit al Mari Britanii, centrele care primesc apeluri de urgenţă dispun de servicii de interpretare ce acoperă 170 de limbi, iar în Franţa un serviciu similar acoperă 40 de limbi.
Numărul de urgenţă a fost creat încă din anul 1991, iar sistemul a devenit operaţional şi în România, abia din 2005, în prezent, de pe teritoriul întregii ţări, putând fi solicitat prin 112 ajutorul echipajelor de la Ambulanţă, intervenţia poliţiştilor, a pompierilor sau a jandarmilor.