Conturile de Facebook ale copiilor ar putea fi interzise prin lege

0
88

Minorii din țara noastră ar putea să aibă interzis la conturile de Facebook. Autoritățile intenționează să dea o lege prin care să nu mai permită accesul copiilor la Facebook și la o serie de alte site-uri web. Potrivit statisticilor, numărul minorilor din România care au conturi pe rețelele de socializare a crescut îngrijorător

„În ciuda faptului că majoritatea rețelelor de socializare nu permit constituirea unor conturi pentru minorii cu o vârstă mai mică de 14 ani, minorii sau chiar unii părinți eludează aceste restricții permițând minorilor să utilizeze conturile publice de pe dispozitive fixe sau mobile, care permit chiar localizarea spațială a acestora”, consideră deputatul Florin Gheorghe. Acesta a solicitat Ministerului pentru Societatea Informațională să prezinte niște soluții pentru restricționarea accesului minorilor la paginile web destinate adulților (site-uri de pariuri online, alcool, tutun, cu caracter sexual etc.), precum și a accesului pe site-urile de socializare.

Având în vedere pericolele interacțiunii dintre minori și alte persoane din mediul online, ministrul de resort, Sorin Mihai Grindeanu, s-a arătat dispus să susțină o asemenea inițiativă. „În ceea ce privește oportunitatea emiterii unui act normativ pentru restricționarea accesului copiilor la paginile web destinate adulților, în măsura în care, în urma consultării cu societatea civilă și operatorii din domeniu, se va identifica necesitatea introducerii unor standarde noi de siguranță pentru utilizarea spațiului online, Ministerul Comunicațiilor și Societății Internaționale va sprijini proiectele de acte normative ce vor reglementa aceste propuneri”. Potrivit ministrului Grindeanu, paginile considerate dăunătoare pot fi restricționate deja de către părinți cu ajutorul unor soluții informatice de filtrare sau control parental, care pot fi instalate pe dispozitivul electronic utilizat de minor. Acestea îl protejează pe copil în timpul folosirii internetului și monitorizează activitatea lui pe calculator. O soluție și mai eficientă, din punctul de vedere al ministrului, este „educația primită în cadrul familiei prin îndrumarea și supravegherea pe care cel mai bine o pot efectua chiar părinții”.