Cozmin Dinu: „Candidez din ambiția de a schimba ceva în jurul nostru”

0
cozmin dinu

Candidatul Alianței pentru Unirea Românilor pentru funcția de primar al municipiului Buzău
Nume: Cozmin Dinu

Vârstă: 25 de ani

Studii: Licență în actorie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale (clasa Prof. Florin Zamfirescu). Master în pedagogie teatrală la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale

Profesie: Actor, Profesor și Jurnalist.


Sunteți cel mai tânăr candidat pentru Primăria Buzău. Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală?

Cozmin Dinu: Recunosc că până nu demult consideram că sunt o persoană apolitică și că așa voi rămâne pentru tot restul vieții. Am sesizat însă o mulțime de lucruri care îmi provocau revoltă. Am decis să candidez din revoltă față de clasa politică de până acum și din ambiția de a schimba ceva în jurul nostru. Nu am acceptat să stau și să dau vina pe unul și pe altul pentru lucrurile care nu merg în această țară. Schimbarea vine atunci când noi suntem schimbarea!

De ce ar da oamenii o șansă unui om atât de tânăr și fără experiență politică în spate?

Cozmin Dinu: Pentru că sunt pregătit să lupt pentru ei! De ce nu ar face-o? Au dat încredere din ’90 până azi unor oameni vechi, oameni ai sistemului… Și uitați cum a mers. Alegându-i din nou e previzibil viitorul.

„Familia buzoiană are mult de suferit”

Vreți să îndepliniți „visul unei generații”. Vă referiți la cei de-o vârstă cu dvs. sau credeți că puteți îndeplini și așteptările celor care încă așteaptă o schimbare, poate chiar dinainte să vă fi născut?

Cozmin Dinu: Visul tinerilor e să aibă un oraș cu oportunități, cu locuri de muncă și șanse egale pentru fiecare. Un oraș în care se pot întoarce pentru a fi aproape de părinții pe care îi iubesc atât de mult, pentru a le putea oferi acestora traiul pe care îl merită. Iar visurile sunt conectate, știți? Și părinții tinerilor au vrut o schimbare și nu au avut-o. Pentru ei cea mai mare schimbare în bine ar fi sa aibă copiii aproape, nu plecați departe. Să nu se mai simtă niște bătrâni abandonați. Familia buzoiană are mult de suferit. Familia trebuie să fie împreună!

Actor, jurnalist, profesor. Ați făcut până la 25 de ani foarte multe lucruri, dar ați cunoscut îndeajuns lumea pentru a conduce un oraș?

Cozmin Dinu: În primul rând trebuie să precizăm că nu primarul este cel care conduce un oraș. Echipa coordonată de cel care deține funcția de primar trebuie să fie o echipă capabilă și corectă. Nu o să fiu un primar care se considere că le cunoaște pe toate și că are putere absolută. Lucrurile trebuie făcute de cei mai buni oameni în domeniile în care aceștia se pricep cel mai bine.

Echipa pe care o pregătim pentru a conduce orașul Buzău este o echipă tânără, cu idei inovatoare și cu dorința puternica de a aduce Buzăul în rândul orașelor europene. Așa cum am mai spus, până la vârsta de 25 de ani am cunoscut o mulțime de oameni și am dobândit o experiență de viață, prin prisma  meseriilor pe care le-am practicat, mai bogată decât a multor politicieni din țară.

„Aș controla toate instituțiile din subordinea Primăriei”, susține Cozmin Dinu

Ce nu are acum Buzăul și va avea dupa patru ani cu dvs. ca primar?

Cozmin Dinu: Locuri de muncă. Tinerii acasă. Clădiri renovate și sperăm că și unele reconstruite. Respect reciproc.

Care este primul lucru care vă vine în minte, exprimat într-un singur cuvânt, atunci când va referiți la municipiul Buzău?

Cozmin Dinu: ACASĂ.

Care ar fi primul lucru pe care l-ați face dacă ați fi ales primarul orașului?

Cozmin Dinu: Alături de echipa mea aș porni într-un  control pe la toate instituțiile aflate în subordinea Primăriei municipale.

Cum credeți că ar putea fi atrași investitori pentru a crea mai multe locuri de muncă în Buzău?

Cozmin Dinu: Prin crearea unui spațiu propice. Prin ajutorul dat investitorilor. Să le dăm terenuri, să le dăm avantaje, să le dăm infrastructura necesară, și aici vorbesc de oameni competenți în administrație care să îi ajute să acceseze fonduri europene și alte ajutoare necesare. Un antreprenor nu trebuie să aibă studii de Drept! NU! El are deja treabă, el are de condus o afacere. Dar ca să accesezi, de exemplu, fonduri europene, îți trebuie un dosar, îți trebuie un studiu. Ai nevoie, pe scurt, de cunoștințe, de legislație. Dar nu ar trebui să ai nevoie. Căci asta ar trebui să facă funcționarii pentru tine.

Dar la noi cine să facă când sunt oameni puși pe pile în administrație care abia umblă pe calculator. Avem nevoie de tineri cu studii in administrație. Iar antreprenorul buzoian și cel român până la urmă nu va mai spune că fondurile europene sunt o prostie, că lui nu-i dă nimeni, că ai nevoie de pile. NU! Fondurile se dau oricui, dar nu toți au cunoștințe să facă hârtiile necesare. Un funcționar are datoria asta.

„A turna niște asfalt nu este infrastructură”

Care considerați că sunt cele mai importante probleme ale municipiului Buzău și ce soluții propuneți pentru rezolvarea lor?

Cozmin Dinu: Lipsa locurilor de muncă pentru tineri. Lipsa frumuseții în viața de zi cu zi. Ai nevoie de bani ca să trăiești, ai nevoie de muncă și ai nevoie de frumos ca să supraviețuiești.

Cum evaluați dezvoltarea infrastructurii până în acest moment în municipiul Buzău?

Cozmin Dinu: Inexistentă. A turna niște asfalt nu este infrastructură. Și mă întristează că buzoienii au fost aduși în situația în care să considere orice mică amagire un pas în față. Buzoienii meritau mai mult după 90. Și merită în continuare.

Aveți în plan continuare proiectelor demarate de actuala administrație dacă veți fi ales primar al municipiului Buzău?

Cozmin Dinu: Proiectele sunt puține, iar cele bune sunt și mai puține. Îmi propun, desigur, să duc mai departe tot ce este bun, însă cel mai important este să dezvoltăm și sa venim cu proiecte noi care să le ofere cetățenilor buzoieni o altă perspectivă.

Cum vă evaluați șansele de a-i depăși pe ceilalți contracandidați? Ce atuuri considerați că aveți în plus?

Cozmin Dinu: Cetățenii vor decide dacă avem șanse, dacă au încredere să aleagă schimbarea. Eu sunt pregătit să lupt pentru ei. Eu sunt un om de cultură, în asta activez de fapt, și nu sunt fiu de senator sau deputat, nu sunt fiu de securist, sunt nou, sunt curat și o să mă mândresc cu curățenia mea.

„Spiritul tânăr trebuie să câștige”

Mulți tineri sunt dezamăgiți de țara lor și de clasa politica actuală. Ce ați avea să le reproșați oamenilor care s-au aflat până acum la conducere?

Cozmin Dinu: Este normal să fie dezamăgiți căci fiecare zi și fiecare plimbare pe stradă sau în natură poate fi pentru ei o dezamagire. Simți că orice e frumos și orice îți place… e distrus sau este în pericol. Iar tu ești tânăr și n-ai putere. Ei au totul, tu nimic. Și este un sentiment ce te roade și te macină. Și singura opțiune e fuga de probleme.

Clasa politică e meschină, vor bani și atât. Ei n-au educație și nu au cultură și nu au respect pentru valori, iar tinerii au nevoie de aceste valori. Apare o lupta între o ideologie (putem să o numim așa) a frumosului și a fericirii tinerilor și o existență bazată pe material a politicienlior bătrâni. Una dintre tabere pierde și alta câștigă. Dar pentru noi ca societate spiritul tânăr trebuie să câștige. Și noi asta suntem, asta vrem sa fim, reprezentanți ai acestui spirit.

Ce credeți că i-ar putea determina pe tineri să rămână sau să se întoarcă la Buzău?

Cozmin Dinu: Mi-ar plăcea să-mi puneți această întrebare într-un an, doi, să am atunci posibilitatea să vă spun pentru ce se pot întoarce tinerii acasă. În prezent, în Buzău, posibilitățile sunt limitate. Acesta este și motivul pentru care prioritatea mea este să putem oferi șanse egale tuturor. O dezvoltare a zonei de servicii reprezintă salvarea orașului. Un copil care termină o facultate trebuie să aibă posibilitatea să lucreze în domeniul lui, în orașul lui.  Nu avem asta acum.

„Urbanismul nu există la noi în momentul ăsta”, consideră Cozmin Dinu

Pe de altă parte, Buzăul are nevoie de proiecte noi, de investiții. Mai pe scurt, trebuie să ne dezvoltăm, să arătăm ca un oraș european, un oraș pentru toată lumea. Noi, ca putere politică, avem ca obiectiv apărarea patrimoniului rămas, înfrumusețarea lui și, dacă vom avea puterea, poate vom reuși și să construim, după un plan de urbanism adevărat. Căci urbanismul nu există la noi în momentul ăsta. Poate vom reconstrui și niște vechi clădiri emblematice ale Buzăului, dispărute azi. Doar să ne dea șansa populația la vot.