Cresc despăgubirile pentru greşelile medicale

0
141

Ştim cu toţi care sunt condiţiile în multe dintre spitalele din ţara noastră şi că probabil România este cel mai condamnat stat din Uniunea Europeană la CEDO, pentru cazuri de malpraxis sau condiţii improprii în unităţile medicale. Medicii români s-au asigurat simbolic pentru malpraxis, însă o nouă lege va face ca sumele plătite de aceştia, dar mai ales de asigurători în aceste cazuri, să nu mai fie deloc simbolice.

Potrivit vechii legi, doar medicii aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt obligaţi să încheie asigurări de răspundere civilă profesională, astfel că pacienţii care mergeau la cabinete private nu mai aveau nicio şansă de a fi despăgubiţi decât în instanţă. Odată cu introducerea despăgubirilor morale în asigurarea plătită de medici, malpraxisul va fi dovedit mai degrabă.

Noul proiect de lege presupune un efort financiar mai mare pentru medici, despăgubiri mult mai mari acordate de asigurători în caz de malpraxis şi, cel mai important, o mai mare siguranţă pentru pacienţii români. La nivel naţional, 200 de cazuri de malpraxis există la nivel naţional, iar majoritatea s-au stins după negocieri.