Din acest an ne alegem singuri furnizorii de gaze şi energie electrică

0
contoare energie

De anul acesta, românii vor avea posibilitatea de a-şi alege furnizorul de energie electrică şi gaze naturale. Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, odata cu deschiderea către concurenţă a pieţelor de energie, a fost implementat cadrul legal care să permită  tuturor consumatorilor de energie electrică/gaze naturale, indiferent de natura consumului – casnic sau noncasnic – să uzeze de dreptul de eligibilitate, adică să îşi aleagă furnizorul de energie electrică/gaze naturale dorit şi să încheie cu acesta contracte pentru furnizarea negociată pentru locul sau locurile sale de consum. Consumatorii au la dispoziţie o linie telefonică gratuită, dedicată informării cu privire la schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale, 0800800410, iar consumatorii pot apela acest număr pentru a beneficia de informaţii care să le poată fi utile în procesul de alegere a furnizorului de energie electrică/gaze naturale, în contextul unei pieţe de energie competitive.

În prezent, în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică pentru persoanele fizice, aceasta este făcută, în România, în general, de ENEL, Electrica, E.ON sau CEZ. Prin schimbarea furnizorului actual, gospodăriile ies de pe piaţa reglementată şi intră pe piaţa liberă. Adică nu vor mai avea un tarif stabilit de arbitrul pieţei – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) -, care este în prezent de 133 lei/MWh, ci îşi vor negocia individual un contract pe un an, de exemplu, un preţ care depinde de cerere şi ofertă. Pe piaţa concurenţială preţul variază mult, ajungând la 160-180 lei/MWh.

Cei interesaţi trebuie să ştie că, odată ce au optat pentru schimbarea furnizorului, nu se vor mai putea întoarce în sistemul reglementat. Până la începutul anului 2018, toţi consumatorii casnici vor trebui să îşi negocieze un contract cu un nou furnizor, la un preţ de pe piaţa liberă. Lista furnizorilor poate fi consultata pe site-ul ANRE.

Consumatorul poate încheia contracte pentru furnizare cu orice companie care deţine licenţă de furnizare  şi care activează în piaţa cu amănuntul.  Pentru aceasta consumatorul trebuie să parcurgă lista furnizorilor, să solicite oferte, iar după obţinerea acestora este recomandat să se facă o analiza comparativă a informaţiilor conţinute în acestea: preţ, durată, modalităţi de plată, condiţii de încetare a contractului. După o informare completă, consumatorul poate opta pentru unul dintre furnizorii licenţiaţi.