Dosare deschise la Buzău pentru acordarea unor daune produse de ultimul cutremur

0
cutremur

Peste 200 de persoane care au încheiate poliţe de asigurare a locuinţelor au solicitat daune în urma cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter din 22 noiembrie produs în regiunea Vrancea. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost solicitat pentru constatări de despăgubiri de peste 200 de asiguraţi care au cumpărat poliţe de asigurare PAD.

Şi la nivelul judeţului Buzău, una dintre zonele apropiate de epicentru, există solicitări de despăgubire, rata de deschidere a dosarelor la nivelul judeţului nostru fiind de 4%.

„Urmează ca inspectori ai companiilor terţe care au încheiat poliţele să constate şi să evalueze fiecare caz în parte. În acest moment, din numărul total al solicitărilor, au fost deschise 104 dosare, dintre care 94 dosare pentru locuinţe de tip A şi 10 dosare pentru tip B”, arată PAID. Poliţa de asigurare nu este valabilă doar în cazul unei daune totale sau atunci când este afectată structura de rezistenţă a imobilului, ci şi atunci când sunt dane mai mici.

În judeţul Buzău, la sfârşitul lunii octombrie 2014 erau în vigoare 32.446 de poliţe PAD, un grad de cuprindere în asigurare de 16,78% şi se înregistrau daune plătite în valoare de 140.042 de lei.

Poliţa obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice ţării noastre, respectiv cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.