Fiscul a publicat lista cu cei mai mari datornici la bugetul de stat

0
datornici

ANAF a publicat astăzi primele liste cu contribuabilii mari și mijlocii care înregistrează datorii la bugetul de stat. Nu mai puțin de 2.672 de contribuabili au restanțe fiscale, iar acestora li se adaugă și debitorii mici, cei cu datorii mai mari de 1.500 lei și care vor fi afișați pe liste ce vor fi făcute publice zilele următoare. De asemenea, și lista cu persoanele fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei, va fi făcută publică zilele următoare.

În ceea ce privește contribuabilii mari și mijlocii datornici, din totalul celor afișați astăzi, 186 sunt mari contribuabili, cu restanţe mai mari de 100.000 lei, care înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,6 miliarde de lei. Din datoria totală, 1,92 miliarde de lei sunt obligaţii de plată principale şi 684 milioane de lei obligaţii accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate. Restul de 2.486 de contribuabili mijlocii, cu restanţe mai mari de 50.000 lei, au obligaţii fiscale restante în cuantum total de 3,8 miliarde de lei, din care obligaţii de plată principale în sumă de 2,85 miliarde de lei şi obligaţii fiscale accesorii în sumă de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.

Potrivit listelor publicate de ANAF, cel mai mare contribuabil care înregistrează datorii la stat este European Food, care are restanțe neachitate la bugetul de stat în valoare de 400,81 milioane de lei. Compania a contestat însă suma de 400,1 milioane de lei. Acesteia îi urmează, în topul primilor zece restanțieri, Complexul Energetic Hunedoara cu datorii de 174 milioane de lei, Societatea Română de Televiziune cu restanțe de 170,31 milioane de lei, Doly-Com SRL cu suma de 101,72 milioane de lei, Public Games SRL cu datorii de 89,4 milioane de lei, LG Electronics Romania SRL cu restanțe de 59,3 milioane dee lei, Donau Chem SRL 58,12 milioane de lei, Metro Cash&Carry  49,68 milioane de lei, Electrica SA cu o datorie de 41,37 milione de lei și Carrefour România SA cu întârzieri de 34,12 milioane de lei.

Deoarece în săptămâna 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să îşi stingă datoriile, sau să îşi clarifice situaţia fiscală, şi pentru a asigura publicarea unor informaţii cât mai corecte, în zilele imediat următoare va fi publicată lista debitorilor mici contribuabili, instituţii publice, persoane fizice cu obligaţii fiscale restante rezultate şi din activităţi economice independente sau profesii libere, cu restanţe mai mari de 10.000 lei şi persoane fizice cu restanţe mai mari de 1.500 lei.

Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată şi cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015.

Lista datornicilor poate fi accesată la: https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat#.