Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi reabilitată şi transformată în Memorial al Victimelor Comunismului. Guvernul a alocat Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) resursele financiare pentru realizarea studiilor tehnice necesare pentru restaurarea fostului penitenciar. Potrivit proiectului, finalizarea lucrărilor de reabilitare sunt programate pentru anul 2016.
„Prin acest proiect, IICCMER şi-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare şi turistice şi va găzdui vizitele a numeroase personalităţi din viaţa publică românească şi internaţională”, se arată într-un comunicat al IICCMER.
Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat se afla în administrarea IICMER din anul 2007, preluarea având scopul de a organiza în fosta temniţă un Memorial al Victimelor Comunismului. În decembrie 2012, IICCMER a reuşit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al altor factori guvernamentali, achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care să permită demararea proiectului, de a transforma închisoarea de la Râmnicu Sărat în Memorial.
Închisoarea râmniceană, una din temnițele cele mai de temut ale României, a măcinat sănătatea şi vieţile fruntaşilor politici ai perioadei interbelice, culminând cu regimul de exterminare din perioada comunistă. Construirea penitenciarului s-a făcut începând cu anul 1899. Clădirea este realizată cu elemente neoclasice și neogotice, după modelul francez i englez La început a funcționat sub denumirea de „Arestul Preventiv”. În 1907, în timpul răscoalei ţărăneşti, oraşul Râmnicu Sărat a fost scena unor dramatice confruntări între armată şi populaţia răsculată. Deznodământul a fost tragic, mulţi dintre ţărani fiind împuşcaţi şi peste 1.200 încarceraţi în Arestul Preventiv.
În anul 1920 Arestul Preventiv este transformat în Penitenciar. Amenajarea actuală datează din perioada interbelică, cu excepţia gardului exterior care a fost înlocuit cu un gard de sârmă ghimpată.
Alături de închisori precum Sighet, Gherla sau Aiud, Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele represiunii comuniste, regimul de exterminare practicat aici contribuind la trista sa reputaţie şi justificând pe deplin proiectul de valorificare muzeală propus de IICCMER.