Guvernul a prelungit ajutorul de stat pentru firmele private. Două societăți buzoiene, Rotec și Glasscorp, pe lista beneficiarilor

0


Guvernul a prelungit până la jumătatea anului viitor valabilitatea a două acte normative prin intermediul cărora societăţile private pot primi ajutoare de la stat. Astfel, firmele pot accesa ajutoare până în iunie 2014, acordurile de finanţare fiind estimate la 440 milioane de euro. Cu toate că cele două scheme de ajutoare ar fi trebuit să expire în 2013, s-a decis valabilitatea acestora deoarece reprezintă un stimulent pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă.

Pentru schema de ajutoare de stat aprobată în 2008 a fost stabilit un buget total maxim de 1 miliard de euro, fiind estimate pentru prima jumătate a anului viitor acorduri de finanţare de 400 milioane de euro. Pentru a doua schemă aprobată în 2012 guvernul a decis la începutul lunii decembrie majorarea bugetului cu 36,3 milioane de euro, ajungându-se la o valoare totală de 136,3 milioane de euro.

În intervalul ianuarie 2009-noiembrie 2013, un număr de 32 de proiecte de investiţii, în valoare totală de 975,9 milioane de euro, care vor genera peste 9.870 de noi locuri de muncă au primit de la Ministerul Finanţelor ajutoare de stat în valoare totală de maximum 347,1 milioane de euro. Până acum s-au plătit deja 126,2 milioane de euro pentru investiţiile realizate.

Anul acesta au fost aprobate nouă proiecte în valoare de 189,2 milioane de euro, pentru care statul a acordat ajutoare în valoare de 78,5 milioane de euro. Este vorba despre două companii buzoiene, Forja Rotec şi Glasscorp, alături de Coficab Ploieşti, Valeo Lighting Injection Timiş, Therme Nord Bucureşti, Continental Automotive Products Timiş, Sefar Sighişoara, TRW Airbag Systems Roman şi Universal Alloy Corporation Europe Maramureş.

În ceea ce priveşte societăţile buzoiene, Forja Rotec a primit un ajutor de la stat în valoare de 3,06 milioane de euro, valoarea totală a investiţiei fiind de 6,43 milioane de euro. Compania, care activează în producţia de semifabricate forjate pentru industria petrolieră, construcţii de maşini, industria energetică, investeşte în extinderea societăţii şi estimează că va crea 52 de noi locuri de muncă. De cealaltă parte, investiţia Glasscorp este mult mai mare, de 38,40 milioane de euro. Societatea buzoiană a primit un ajutor de la stat în valoare de 18,67 milioane de euro, pentru extindere. Glasscorp are ca domeniu de activitate producţia de parbrize, lunete şi geamuri laterale pentru autovehicule şi estimează că prin această investiţie vor fi create 312 noi locuri de muncă.

Pe baza celei de-a doua scheme de ajutor de stat pentru investiţii mari, aprobate în 2012 şi pentru care guvernul a stabilit prelungirea până în iunie 2014, au fost emise patru acorduri de finanţare în acest an pentru IBM România, Endava România, Telecom Global Services Center şi SCC Services România. Pentru cele patru companii Ministerul Finanţelor a decis să ofere ajutoare de stat de aproape 38 mil. euro pentru crearea a 1.996 locuri de muncă în cadrul unor proiecte în valoare cumulată de 88,2 milioane de euro. Pentru această schemă de ajutor de stat se află în analiză un număr de şapte cereri de acord pentru finanţare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare totală de 53,5 milioane de euro.

Schema de ajutor de stat stabileşte sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă. În contextul actual de criză economică prelungită la nivel global, eforturile Guvernului României se concentrează pe întărirea măsurilor de relansare economică care să conducă la creşterea competitivităţii întreprinderilor din România, inclusiv prin măsuri de natura ajutorului de stat.