Îţi poţi trimite patronul la închisoare dacă nu ţi-a plătit salariul sau impozitele!

0


Până la 8 ani de închisoare. Atât riscă patronii care nu îşi achită obligaţiile către stat, inclusiv cele cu plata salariilor angajaţilor şi a contribuţiilor sociale, în cazul în care Fiscul primeşte o sesizare şi descoperă că aceştia au acţionat în cunoştinţă de cauză. Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a intrat deja in vigoare. Actul normativ stabileşte, practic, dublarea pedepselor pentru patronii şi administratorii de firme care înşeală statul şi proprii angajaţi. Prin urmare, dacă un patron nu plăteşte impozitele necesare pentru angajaţii săi şi este descoperit de Administraţia Financiară, poate primi închisoare între 1 şi 6 ani, iar pentru cei care se ştiu vinovaţi şi distrug documentele firmei pedeapsa este între 2 şi 8 ani.

Noile prevederi ale legii afirmă, totodată, că dacă patronul nu plăteşte contribuţiile la pensie şi sănătate pentru angajaţii, e ca şi cum i-ar fura pe salariaţi şi le-ar încălca o serie de drepturi.

Potrivit specialiştilor, în condiţiile în care un angajat ajunge la spital şi află că patronul nu are plătite asigurările, acesta poate sesiza autorităţile, iar patronul poate ajunge după gratii până la 8 ani.

Totodată, patronii care se sustrag controalelor fiscului pot fi de asemenea pedepsiţi cu închisoarea. În condiţiile în care prejudiciul rezultat din evaziune este mai mare de 100.000 euro, echivalentul  în lei, limita minima a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani. La un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, limita maxima a pedepsei se majorează cu 7 ani. De asemenea, vinovaţii pot primi şi amenzi între 5.000 şi 30.000 de lei.