Impozitarea bacşişului şi obligaţia declarării banilor personali a fost eliminată. Astăzi intră în vigoare legea nr. 186/02.07.2015 ce a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 6 iulie şi intră în vigoare la trei zile de la publicare, respectiv 9 iulie. Actul normativ analizat aprobă cu modificări OUG nr. 8/2015, act normativ ce a avut cea mai importantă pondere normativă în anul 2015 din punctul de vedere al reglementărilor privind casele de marcat fiscale.
Astfel, dispare noţiunea de bacşiş din reglementările privind casele de marcat fiscale. Cu această ocazie este abrogată şi obligaţia de a întocmi regulament de ordine interioară cu privire la bacşiş şi totodată dispare şi obligaţia de a evidenţia pe bon fiscal distinct bacşişul. De aemenea, nu mai există obligaţia înregistrării banilor personali la începerea programului în Registrul banilor personali, iar persoanele fizice ce deservesc casele de marcat fiscale nu mai au obligaţia să prezinte echipelor de inspecţie fiscală sumele personale de bani deţinute asupra acestora.
Practic, odată cu eliminarea acestor prevederi din legislaţie, ne întoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa în niciun fel sumele suplimentare de bani primite de angajaţii din anumite ramuri de activitate sub formă de bacşiş.
Se păstrează pentru un număr de 11 abateri sancţiuni contravenţionale cumulative ce constă în amendă într-o sumă de bani şi ca sancţiuni suplimentare confiscarea veniturilor şi suspendarea activităţii agentului economic. Neînmânarea bonului fiscal, când acesta a fost emis, se sancţionează în continuare cu amendă de 1.250 lei aplicată persoanei fizice operator al casei de marcat fiscale. Aceeaşi contravenţie se aplică şi dacă operatorul casei de marcat fiscale refuză emiterea facturii la cererea clientului.