Incepe razboiul? Interventia militara in Siria, aprobata de Senatul american

0

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat o interventie militara in forta in Siria, ca raspuns la atacurile cu arme chimice ale regimului de la Damasc.

Masura a fost adoptata cu 10 voturi pentru si 7 impotriva, in Comisia pentru Relatii Straine a Senatului american, urmand sa fie inaintata Senatului pentru un vot asupra aprobarii sale depline, cel mai probabil saptamana viitoare, transmite BBC.

Votul vine in contextul in care presedintele american Barack Obama incearca sa obtina sustinere in Statele Unite pentru o actiunie militara de pedepsire a regimului sirian.

Mult-dezbatuta masura permite folosirea fortei militare limitate in Siria, pentru cel mult 90 de zile. De asemenea, previne utilizarea de forta militara americana pe teritoriul sirian.

Tot miercuri, Franta, al carei guvern a sustinut puternic o asemenea interventie, a tinut o dezbatere extraordinara in Adunarea Nationala, chiar daca parlamentarii nu vor vota pe acest subiect, deoarece presedintele francez poate mobiliza armata fara sustinerea acestora.

Guvernul sirian al lui Bashar al Assad este acuzat de folosirea armelor chimice impotriva propriilor civili, in mai multe ocazii, in timpul conflictului care dureaza de doi ani si jumatate, ultima oara la o scara larga, intr-un atac din 21 august, in afara Damascului.

 Statele Unite au inaintat un numar de 1.429 de morti in ultimul atac, cu toate ca alte tari si organizatii au publicat cifre mai mici.