Inspecţia Muncii, instituţie care supraveghează piaţa naţională a muncii ar urma să fie alipită Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Comasarea celor două instituţii va conduce la înfiinţarea unei singure agenţii de control, şi anume Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.
În prezent, hotărârea de funcţionare şi organizare a noii structuri se află în dezbatere publică, iar dacă va fi trimisă spre aprobare şi va trece de Guvern, inspectorii de muncă şi cei sociali vor fi repartizaţi în teritoriu în direcţii judeţene de muncă şi securitate socială. Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, afirmă că decizia de comasare a două dintre cele mai importante instituţii din domeniul muncii are ca scop tocmai eficientizarea controalelor şi a modului în care sunt distribuiţi banii pentru cauzele sociale.
În opinia sindicaliştilor, comasarea celor două instituţii pare o tentativă politică de anexare a activităţii de control al pieţei muncii. Liderii sindicatelor susţin că dacă hotărârea este aprobată, inspectorii de muncă îşi vor pierde autonomia, nu vor mai avea siguranţa unui loc de muncă, „fişa postului“ le va fi încărcată cu sarcini sociale, iar în final vor ajunge să facă inspecţii doar la angajatorii pe care baronii locali, respectiv şefii consiliilor judeţene, vor vrea să îi „deranjeze“.
Noua structură ar urma să fie subordonată Ministerului Muncii şi reprezentată în teritoriu de direcţii judeţene de muncă şi securitate socială. De asemenea, aceasta va fi condusă de un secretar de stat numit de premier, la propunerea ministrului muncii.