Irinel Cîrstea: „Până în 2016 am mers la vot cu inima strânsă, alegând răul cel mai mic”

0

Candidatul USR-PLUS pentru funcția de primar al municipiului Buzău
Nume: Cîrstea Petrică Irinel
Vârstă: 36 de ani
Studii: Colegiul Economic Buzău / Facultatea de Horticultură – USAMV București
Profesie: Inginer


Cum v-ați decis să candidați pentru funcția de primar al orașului Buzău? Care este interesul principal și personal care v-a facut să luați această decizie?

Irinel Cîrstea: Până în 2016 am mers la vot cu inima strânsă alegând răul cel mai mic. După mai multe implicări civice în ONG uri și voluntariat, am înțeles că singura posibilitate de a schimba societatea în care trăim este implicarea politică. Am realizat că sănătatea, educația, locul de muncă, timpul petrecut în service-ul auto, toate sunt determinate politic într-o formă sau alta. Clasa politică actuală a eșuat lamentabil în a oferi măcar o speranță că vom putea trăi într-o societate normală. Atunci când am realizat că schimbarea clasei politice înseamnă doar schimbul de generații al acelorași grupuri de interese, am decis să mă implic. 

De ce funcția de primar?

Irinel Cîrstea: Pentru că rezolvarea problemelor naționale sau globale constau în găsirea de soluții locale.

De ce ar da oamenii o șansă unui om tânăr și fără multă experiență politică în spate?

Irinel Cîrstea: Consider că pentru a conduce o primarie nu trebuie să ai o experiență politică, ci una managerială. Un primar trebuie să aibă viziune pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea unui oraș.  Politica este doar la nivel de discurs și în negocieri, nu la nivel practic. Tinerețea, dar și experiența managerială, sunt calități esențiale în dezvoltarea unei comunități. Pot oferi o nouă viziune direcției de dezvoltare, una bazată pe sustenabilitate, mai ales că înțeleg foarte bine diferența dintre a cheltui bani și a manageria bani.

„Avem mulţi buzoieni profesionişti”, consideră Irinel Cîrstea

Ce nu are acum Buzăul și va avea dupa patru ani cu dumneavoastră ca primar al orașului?

Irinel Cîrstea: Aici văd lucrurile din două perspective:

Buzău ca cetate, unde găsim  infrastructura distrusă şi un mediu economic din ce în ce mai slab dezvoltat şi, Buzău ca o comunitate de oameni unde îmi văd vecinii tot mai îngrijoraţi de ziua de mâine şi cu speranţe tot mai mici de schimbare în mai bine a societății.

După patru ani, Buzăul şi buzoienii vor avea certitudinea unei dezvoltari a infrastructurii şi coerenţă în dezvoltarea oraşului şi şansa de a rămâne lângă familie şi prieteni în detrimentul emigrării în alt oraş sau altă ţară.

Care este primul lucru care va vine în minte, exprimat într-un singur cuvânt, atunci când vă referiți la municipiul Buzău?

Irinel Cîrstea: Acasă.

Susțineți ideea unui „nou început pentru Buzău”. Care va fi primul lucru pe care îl veti face dacă veți fi ales primarul orașului?

Irinel Cîrstea: Un apel public către toţi buzoienii în a se alătura unei echipe de profesionişti pentru a începe reconstrucţia  oraşului şi a comunităţii. Avem mulţi buzoieni profesionişti ce pot oferi din experienţa şi cunoştinţele lor, dar nu sunt lăsaţi de PCR (pile, relaţii, cunoştinţe).

„Buzăul are o oportunitate imensă de dezvoltare economică”

Ne confruntăm cu o rată crescuta a șomajului, însă primarul nu poate crea direct locuri de muncă. Totuși, care ar fi soluțiile dvs. pentru atragerea de investitori în scopul creșterii locurilor de muncă vacante în Buzău?

Irinel Cîrstea: Buzăul are o oportunitate imensă de dezvoltare economică prin natura poziţiei geografice în care se află şi aici nu mă refer la faptul că suntem situaţi între Ecuator şi Polul Nord, ci la legatura pe care o putem realiza între cele trei mari regiuni ale României, respectiv Muntenia, Moldova şi Transilvania. Aici intervine partea politică în care se stabilesc relaţii de colaborare cu diferiţi investitori locali, naţionali sau chiar internaţionali. Platformele industriale se pot realiza prin crearea de facilităţi fiscale şi funciare a unor investitori ce vor crea locuri de muncă cu valoare adăugată mare.

Menţinerea forţei de muncă în Buzău este esenţială în perspectiva dezvoltării, pentru că resursa umană este cea mai importantă resursă pentru dezvoltarea oraşului nostru. Colaborarea între şcolile profesionale şi angajatori  va fi pilonul de bază pentru asigurarea forţei de muncă calificate. Dezvoltarea economică locală este sustenabilă și eficientă atunci când este bazată pe un parteneriat între sectorul public și cel privat.

Care considerați ca ar fi alte două probleme importante ale municipiului Buzău și ce soluții aveți pentru rezolvarea lor?

Irinel Cîrstea: Prima, grupurile de interese/căpușarea bugetului local. Banii provin din taxele și impozitele plătite de cetățeni și ei trebuie să se întoarcă prin servicii de calitate oferind fiecărui cetățean șanse egale pentru dezvoltarea personală. Aici soluția este transparența și prioritizarea banilor publici. Licitațiile lucrărilor/serviciilor se vor face în așa fel încât tot mai multe companii locale sa aibă acces la banii publici. Nu voi permite caiete de sarcini cu dedicație. Apoi, migrația masivă. Oferirea unei perspective de angajare sau  sprijin în  dezvoltarea unei afaceri la început.

„În Buzău s-a construit haotic, la limita legalității și adesea dincolo de ea”, spune Irinel Cîrstea

Specificați câteva proiecte prioritare pentru primul an de mandat și motivați alegerea lor.

Irinel Cîrstea: Atragerea de fonduri europene și formarea unui hub antreprenorial.

Pentru dezvoltarea unei societăți este nevoie de resursă financiară, de aici putem construi o comunitate solidă și o infrastructură durabilă.

Cum vedeți dezvoltarea infrastructurii în municipiul Buzău?

Irinel Cîrstea: Voi începe dezvoltarea infrastructurii începând de jos în sus. Canalizarea, alimentarea cu apă și gaze trebuie să fie accesibilă fiecărui locuitor al acestui oraș. Este inadmisibil ca în anul 2020 să avem familii ce nu sunt racordate la rețeaua publică de canalizare sau gaze. Rețeaua de alimentare cu apă este învechită și de aici și problemele privind calitatea apei.

În aceste alegeri nu mi-aș fi dorit să vorbim de străzile sau trotuarele cu gropi, dar din păcate suntem în situația în care peste 50% din străzile și trotuarele orașului arată ca după un bombardament. Asta pentru că lucrările făcute au fost de mântuială și trebuie revenit din patru în patru ani, creându-se un cerc în care asfaltarea nu se mai termină niciodată. Rezolvarea acestei probleme constă în lucrări de calitate cu garanție și durată de viață cât mai lungă.

„Parcări în afara orașului”

Lipsa parcărilor provoacă probleme de trafic sau neînțelegeri între vecini. Amenajarea de parkinguri/parcaje între blocuri sau în zonele aglomerate  este o soluția viabilă de a nu mai avea mașini pe trotuare. Una sau două parcări amenajate în afara orașului pentru mașinile de transport sau pentru a doua și a treia mașină. Puteți vedea aici o propunere despre cum ar trebui sî fie parcările de reședință din Buzău.

Mobilitatea urbană modernă înseamnă modalități de deplasare cu mijloace alternative. Pistele de biciclete sunt un necesar într-un oraș tot mai aglomerat și poluat. Aceste piste vor lega fiecare bloc de cartier cu instituțiile statului, parcurile și locurile de muncă din oraș.  Mijloacele de transport în comun trebuie să devină mai atractive ca deplasarea cu mașina și asta se poate face prin oferirea de condiții decente, regularitate și prețuri accesibile.

Clădirile de patrimoniu sau cu valoare istorică vor fi puse în valoare prin reamenjarea și reabilitarea lor. În Buzău s-a construit haotic, la limita legalității și adesea dincolo de ea. Nu s-a ținut cont de infrastructura rutieră și de utilitățile din zonă, nu s-au respectat cerințe minime privind spațiul verde și funcționalitățile mixte în noile cartiere, nu s-a urmărit păstrarea unei anumite coerențe arhitecturale. Consecința directă o vedem peste tot în oraș: calitatea locuirii în Buzău a scăzut dramatic în ultimele decenii. Singurii care au avut de câștigat au fost rechinii imobiliari. Vreau ca de acum înainte să câștige buzoienii, nu privilegiații rețelelor de influență transpartinice.

„Tot ce înseamnă proiect bun și de viitor pentru comunitate va fi continuat”

Credeți că actuala componență a funcționarilor publici angajați ai Primăriei Buzău vă va permite realizarea proiectelor propuse? Ce alternative propuneți?

Irinel Cîrstea: Funcționarii publici au o fișă a postului ce trebuie respectată, iar eu ca viitor primar voi crea mediul propice pentru o muncă eficientă și dezvoltarea ideilor. Voi fi cel mai bun partener al funcționarilor publici profesioniști și voi motiva performanța. Sigur vom avea o colaborare foarte bună atât timp cât interesul comunității primează.

Cum veți asigura transparența activități de primar și a intregului aparat al Primăriei? Ce metode de comunicare/informare veți utiliza?

Irinel Cîrstea: Transparența este o consecință a digitalizării. Soluția este formarea unei rețele intranet unde birourile primăriei vor comunica între ele, extranet prin care instituțiile locale vor avea acces la infomații instant și internet unde se vor afișa toate deciziile, contractele și facturile instituțiilor Primăriei. Dezbaterile publice făcute pe bune oferă un grad mare de transparență și de feedback.

Viitorul este internetul iar sesiunile de AMA (Ask Me Anything – întreabă-mă orice), care vor fi regulate. Televiziunea joacă un rol important și nu voi evita să comunic prin acest mijloc.

Aveți în plan continuare proiectelor demarate de actuala administrație dacă veți fi ales primar al municipiului Buzău?

Irinel Cîrstea: DA. Tot ce înseamnă proiect bun și de viitor pentru comunitate va fi continuat indiferent de la ce partid a pornit proiectul.

Cum vă evaluați șansele de a-i depăși pe ceilalți contracandidați? Ce atuuri considerați că aveți în plus?

Irinel Cîrstea: Sunt nouă candidați pentru funcția de primar și toți pornim cu șanse egale. Curajul, determinarea, abilitatea de interacțiune și de a comunica cu oamenii, empatia, mintea deschisă la nou, onestitatea și viziunea asupra dezvoltării orașului sunt elementele ce mă definesc pentru a câștiga aceste alegeri.