Jucătorii buzoieni în economia românească

0

Anul trecut a fost unul bun pentru societăţile care activează în cele mai importante sectoare din economia românească. Marii jucători de pe piaţă naţională au încheiat anul 2014 cu afaceri fie în creştere, fie în scădere faţă de perioada precedentă, însă pe profit. Reprezentative pentru economia românească sunt aproximativ 1.000 de companii care, potrivit Anuarului de Business al României – Cei Mai Mari Jucători din Economie, au avut o cifră de afaceri agregată de 100 de miliarde de euro în 2014. Aceste companii evidenţiază întreaga economie, ele fiind reperul dublării PIB-ului ţării între 2005 – 2015. Pentru al doilea an consecutiv, cea mai mare companie din România din punct de vedere a cifrei de afaceri a fost Automobile Dacia, care a preluat primul loc în 2013, după ce opt ani la rând înainte de această perioadă supremaţia a fost deţinută de Petrom. Cei mai mari cinci jucători din economia românească în 2014, care deţin 5% din piaţă, au fost Automobile Dacia, OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Kaufland şi British American Tobacco.

Companii buzoiene, printre cele mai bune firme din ţară

Anul 2014 a reprezentat un adevărat beneficiu şi pentru câteva dintre companiile din judeţul Buzău, acestea reuşind, pe baza afacerilor derulate, să ajungă printre cei mai mari jucători din economia românească.

Cea mai bună societate este Ursus Breweries, producătorul de bere deţinând primul loc în top zece cei mai mari producători din ţară. Anul trecut afacerile sale au ajuns la 1.416,10 milioane de lei şi, cu toate că s-au diminuat faţă de 2013 (1.429,30 milioane lei), Ursus a reuşit să depăşească societăţi precum Heineken, Bergenbier, Romaqua sau URBB, următoarele clasate în top.

Bunge şi Agrana, care deţin fabrici şi la Buzău, ocupă la fel ca şi Ursus, primele locuri în sectoarele lor de activitate, producerea uleiurilor vegetale, respectiv producerea zahărului. Bunge, prin intermediul fabricilor de la Buzău, Slobozia şi Lehliu-Gară, a încheiat anul trecut cu afaceri de 1.131 milioane de lei (1.301 milioane lei în 2013), depăşind companiile Expur, Prutul, Ardealul şi Argus, următoarele în această ordine în clasamentul celor mai mari producători de uleiuri vegetale din 2014. În topul jucătorilor de pe piaţa dulciurilor, cafelei, snackurilor şi condimentelor, prima poziţie este ocupată de Agrana, cu toate că afacerile sale au scăzut în 2014 cu 22%, la 955,7 milioane de lei de la 1.223 milioane de lei în 2013. Aceasta este urmată în top de companiile Nestle, Mondelez, Star Foods, Chipita, Salrom, Intersnack, Dr.Oetker.

În industria de panificaţie şi morărit, Boromir ocupă poziţia a doua în topul celor mai mari producători, fiind depăşită de Vet Pitar. În producţia de material rulant, Voestalpine Vae Apcarom deţine poziţia a patra (cifra de afaceri de 123,3 milioane de lei în 2014) în topul celor mai mari producători din ţară, fiind depăşită de Astra Rail Industries, Alstom Transport şi Astra Vagoane Călători.

În industria chimică, două firme buzoiene se regăsesc în top zece, Greenfiber International care ocupă locul şase şi Romcarbon locul opt. Fruntaşi în acest clasament sunt Azomureş, Oltchim şi Linde Gaz. În topul celor mai mari producători de textile pe locul trei se regăseşte Alison Hayes care deţine o unitate de producţie şi la Buzău, aceasta fiind depăşită de Rosko Textil şi Benrom. Pe partea de agrobusiness, regăsim printre cei mai mari jucători din economie şi compania Agricover, care se află pe locul şase în clasament pe sectorul său şi care a încheiat anul trecut cu afaceri de 1.254 milioane de lei. Primele poziţii în acest domeniu de activitate sunt ocupate de ADM, Cargil, Ameropa, Glencore şi Brise Group.

Grup Romet rămâne una dintre companiile reprezentative ale Buzăului chiar dacă a întâmpinat şi perioade mai dificile. Societatea buzoiană se află pe locul zece pe sectorul său de activitate, în topul producătorilor de maşini, utilaje şi echipamente. Primele poziţii în acest domeniu sunt ocupate de Schaeffler, Bosch Rexroth, Frigoglass, Timken şi Koyo.

Cu toate anul trecut a fost unul dificil pentru multe dintre companiile din economia românească, acestea au găsit încă odată oportunităţi de a se menţine printre cei mai mari jucători de pe piaţă. Anuarul de Business al României prezintă cele mai bune zece companii din 80 de sectoare de activitate, iar firmele buzoiene care fac parte dintre acestea se pot mândri că pun umărul la creşterea economiei româneşti.