Jurnaliștii și militarii pensionați vor primi o indemnizație specială

0
Jurnaliștii și militarii pensionați

Aceștia vor putea cere bani doar dacă îndeplinesc anumite condiții

Două noi categorii de pensionari vor putea beneficia de o indemnizație specială. La cerere, jurnaliștii și militarii pensionați, vor putea să primească, începând de sâmbătă, o anumită sumă de bani dacă o solicită de la stat. Legea nr. 83/2016 pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 341 din 4 mai şi va intra în vigoare în data de 7 mai. Potrivit actului normativ, jurnaliştii şi militarii ieşiţi la pensie, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, vor beneficia de pensia specială

Prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Jurnaliștii au fost incluși pe această listă deoarece Academia Română consideră actul jurnalistic ca fiind unul de creaţie, atunci când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă deontologia profesiei. Pensionarii militari au beneficiat de indemnizaţie în 2011 şi 2015 pentru că în perioada respectivă erau incluşi în sistemul public de pensii. Deoarece din ianuarie peste 1.100 de pensionari militari n-au mai putut primi indemnizaţia specială, Ministerul Apărării Naţionale remediat situația  prin includerea pensionarilor militari pe lista celor care vor primi această pensie specială.

Prevederile legii 83/2016 se aplică în mod corespunzător şi pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege.

După cum era prevăzut în legea nr. 8/2006, indemnizația specială reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Totuşi, limita maximă a acesteia este echivalentul a două salarii de bază minime brute, în prezent nu mai mult de 2.500 de lei. De exemplu, dacă un pensionar primeşte în prezent o pensie de 1.000 de lei, indemnizaţia suplimentară este de 500 de lei.

Cererea pentru această pensie specială se depune la casa teritorială de pensii împreună cu prezentarea actului de identitate, decizia de pensionare sau cuponul mandat poştal ori talonul cont curent, dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică; o declaraţie pe propria răspundere că solicitantul nu primeşte indemnizaţia de merit pentru activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului; alte documente necesare susţinerii cererii.

Stabilirea şi plata indemnizaţiei lunare se efectuează de către casa teritorială de pensii în a cărei rază solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa, plata începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.