Mașinile poluante sunt taxate mai aspru. Taxa de primă înmatriculare va fi un ”timbru de mediu”

0


Taxa de prima înmatriculare auto va fi înlocuită cu un ”timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi și poluante vor plăti mai mult, iar deținătorii de vehicule noi vor plăti mai puțin sau chiar deloc în cazul mașinilor hibride electrice. Premierul Victor Ponta a precizat că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcție de emisia de noxe și capacitatea cilindrică a vehiculului.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situație.

Premierul Victor Ponta a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situația taxei auto în prima ședință din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxa de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Taxa de primă vânzare auto a fost introdusă de Guvernul Boc la sfârșitul anului 2011, ea fiind  percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat și pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.