Ministerul Finanţelor a emis titluri de stat pentru populaţie

0
92

Ministerul Finanţelor Publice a lansat o emisiune de titluri de stat pentru populaţie prin Bursa de Valori Bucureşti. Persoanele care vor să investească pe termen lung şi să economisească ceva bani pot subscrie, până pe 19 iunie,  în cadrul emisiunii de titluri de stat, valoarea totală fiind de 100 milioane lei, un titlu costând 1.000 de lei. La data solicitării, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobânzii la care doresc să cumpere titluri de stat, care trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75% — 2,15% pe an. Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă pentru piaţa obligaţiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Dobânda acestor titluri de stat va fi stabilită ulterior perioadei de subscriere, respectiv pe 22 iunie, în funcţie de ordinele de subscriere plasate de investitori, alocările vor fi făcute pe 25 iunie, iar prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a titlurilor de stat pentru populaţie va fi 26 iunie.

Nu vor fi percepute comisioane în procesul de subscriere a titlurilor de stat de către populaţie, indiferent de modalitatea aleasă de cumpărător, cu numerar, direct la ghişeul bancar sau prin ordin de plata/transfer bancar, în cazul în care se utilizează una din cele trei bănci din sindicatul de intermediere. Oferta va fi intermediată de un consorţiu de bănci format din BCR, BRD şi Raiffeisen Bank.

Programul Fidelis de emisiune a titlurilor de stat, este o iniţiativă în încercarea de a crea instrumente de economisire pentru populaţie, programul fiind lansat pentru diversificarea bazei investiţionale. Oferta are o durată totala de zece zile lucrătoare, iar programul de subscriere este de la 9,00 la 17,00, în fiecare zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când subscrierile vor putea fi înregistrate numai între orele 9,00—13,00.

Ministerul Finanţelor Publice nu a mai emis titluri de stat pentru populaţie din anul 2005.