Persoanele care obișnuiesc să fumeze țigări cu diferite arome vor fi nevoite să se reorienteze deoarece Comisia Europeană le va interzice. Totodată, țigările electronice vor putea fi comercializate pe piață doar dacă vor respecta normele Uniunii Europene, adică vor putea fi vândute doar dacă conțin nicotină sub un anumit prag recomandat și dacă inclus și avertismentele de sănătate.
Directiva UE nu vizează însă doar aceste două aspecte în ceea ce privește tutunul, ci și norme cu privire la etichetarea şi ambalarea pachetelor de ţigări. Astfel, toate pachetele de ţigări, dar şi de tutun, vor trebui să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi fără vreun element promoţional. De asemenea, informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, pe care Comisia Europeană le cataloghează drept înşelătoare, vor fi înlocuite cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului în care se menţionează că ţigările conţin peste 70 de substanţe care provoacă cancer.
Dacă toate aspectele menţionate mai sus vor deveni obligatorii pentru toţi membrii Uniunii Europene, comisia lasă la latitudinea fiecărui stat membru dacă vrea sau nu să introducă ambalaje generice, adică toate pachetele de ţigări să aibă un ambalaj standard, de preferinţă alb, pe care să fie inscripţionate mesaje de avertizare asupra riscurilor la care se expun fumătorii.
Specialiștii sunt de părere că fără țigările aromate, fumatul va fi mai puțin atractiv pentru tineri, mulți dintre adolescenți apucându-se de fumat şi din cauza ţigărilor care au arome de căpşuni, ciocolată sau caramel, după cum au arătat-o numeroase studii pe această temă. Se pare că țigările cu aromă de mentol sunt mai periculoase decât cele normale, care nu conţin niciun fel de aromă. Datele cercetărilor au arătat că aceste ţigări conţin cu o substanţă cancerigenă în plus faţă de cele clasice.
Mulți dintre fumătorii care încearcă să scape de acest viciu aleg țigările electronice, fie pentru că sunt mai economice, fie că sunt mai puțin dăunătoare. Dacă o ţigară clasică conţine peste 4.000 de substanţe dăunătoare organismului, o ţigară obişnuită conţine gudron, substanţă care se depune în plămâni şi pe pereţii vaselor de sânge, şi monoxid de carbon, specialiștii susțin că dispozitivul electric al unei țigări electronice eliberează în organism nicotină, substanţă care creează dependenţă. Un alt dezavantaj al ţigării electronice este faptul că lichidul care încarcă ţigara conţine, pe lângă nicotină, şi glicol, o substanţă iritantă pentru căile respiratorii.
În Europa, 15% din totalul deceselor anuale sunt cauzate de acest viciu. În România, 70% dintre persoanele care decedează din această cauză au vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. În raportul realizat de Comisia Europeană se mai arată că peste o treime din bărbaţii români sunt fumători, adică 37,6% , în timp ce doar 12,5% dintre femeile românce sunt fumătoare.
Totodată, Comisia Europeană va interzice fumatul în taxi, maşini de serviciu, parcuri pentru copii şi universităţi din toate ţările din comunitate, amenda pentru cei care încalcă legea urmând a fi de până la 5.000 de lei.