Tinerii buzoieni au prins gustul afacerilor pe cont propriu şi tot mai mulţi dintre aceştia încearcă să îşi creeze firme cu care să concureze societăţile deja existente pe piaţă. Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători tineri a oferit posibilitatea a peste 300 de buzoieni de a-şi crea un business funcţional. Lipsa banilor şi birocraţia sunt două dintre principalele motive pentru care tinerii nu îşi doresc să demareze o afacere în ţara noastră, pe cont propriu.
Cu toate acestea, în judeţul Buzău, tinerii de până în 35 de ani au profitat de finanţarea nerambursabilă de până la 10.000 euro oferită de Guvern şi au creat noi firme şi locuri de muncă. Astfel că, dacă la începutul anului 2014, la nivelul judeţului nostru erau funcţionale 243 de SRL-D, la sfârşitul lunii octombrie 2014, judeţul Buzău număra 312 societăţi debutante funcţionale, alte două în curs de înfiinţare şi 40 de rezervări de denumire pentru perioada următoare. Printre aplicanţii acestui program se regăsesc, potrivit datelor Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, societăţi precum David Mol Stef, HSA Angels, Automaxismondo, Sircon First, Viitorul Laura Sterian, Ideal Electric Standard, Panoramic Mario.
Această iniţiativă creează un cadru favorabil pentru valorificarea posibilităţilor de dezvoltare economică şi a stimulării mediului de afaceri prin înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii, având în vedere efectele negative ale crizei economice şi reducerea numărului agenţilor economici activi pe piaţă. La acest program pot aplica tineri care pot beneficia de o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 50 la sută, dar nu mai mult de 10.000 de euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare.
Microîntreprinderea înfiinţată de întreprinzătorii care primesc finanţare nu poate avea ca obiect de activitate intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţia sau comercializarea de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope.
În primul an de lansare, 2011, un număr de 113 planuri de afacere au fost depuse de tinerii buzoieni pentru acest program. În contextul unei situaţii economice incerte, şomaj în creştere şi locuri de muncă în scădere, acest program naţional a reprezentat un beneficiu pentru tinerii care au decis să îşi creeze propria afacere de la zero.
Anul trecut, cel mai mare angajator dintre micii antreprenori a fost I&A Niţu Sistems, o afacere de familie din Cislău, judeţul Buzău.