Peste 900 de firme verificate de inspectorii antifraudă în doar câteva zile

0

În perioada 8 – 14 iunie 2015, un număr de 939 de inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au controlat 931 de unităţi comerciale de pe întreg cuprinsul ţării şi au constatat nereguli pentru sancţionarea cărora au dispus amenzi şi confiscări în valoare totală de 4.391.399 lei şi suspendarea activităţii comerciale a nouă puncte de lucru. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cele mai multe abateri depistate de inspectorii antifraudă fiscală au fost încălcări ale obligaţiilor legale de dotare sau utilizare a caselor de marcat, întocmirea defectuoasă a evidenţelor financiar-contabile şi comercializarea de produse fără acte legale de proveniență.

Acţiunea de săptămâna trecută survine celei din intervalul 6 – 7 iunie când 495 de inspectori antifraudă din întreaga ţară au verificat 350 de agenţi econmici. În urma controlului, au fost aplicat 465 de amenzi în valoare de 1.894.750 lei, au fost efectuate confiscări de numerar şi bunuri în valoare de 40.863 lei  şi a fost dispusă suspendarea activităţii unui număr de patru agenţi economici.

Inspectorii antifraudă derulează aceste controale pentru depistarea cazurilor de mare evaziune, însă şi pentru verificarea modului în care sunt respectate obligaţiile legale de a utiliza casa de marcat electronică fiscală şi de a emite bon fiscal. La cele mai multe dintre societăţile comerciale investigate şi amendate până în prezent, inspectorii fiscali fie nu au găsit firmele dotate cu casa de marcat fiscală, fie au sancţionat neutilizarea acesteia şi, implicit, neemiterea bonului fiscal.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală atrag atenţia că acţiunile de control, efectuate în baza sesizărilor primite la TelVerde şi analizei de risc fiscal, vor continua în acelaşi ritm în scopul îmbunătăţirii conformării fiscale voluntare şi a disciplinei financiare în domeniul comerţului, alimentaţiei publice şi prestărilor de servicii. Totodată, inspectorii antifraudă monitorizează şi traficul pentru a identifica transporturile fără documente de provenienţă sau oricare alte nereguli.