Plata CASS nu va mai fi obligatorie pentru cei fără venituri

1
106
Plata CASS

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) nu va mai fi obligatorie pentru românii care nu realizează venituri. Potrivit unui act normativ care intră astăzi în vigoare, persoanele fără venituri vor putea opta între plata lunară a CASS, situaţie în care vor avea de achitat peste 800 de lei pe an, şi plata doar în momentul în care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, caz în care vor scoate din buzunar aproape 500 de lei.

Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare a apărut luni în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 408 şi se aplică începând cu 02 iunie 2016.

Pentru a beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurări sociale de sănătate, românii care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale. Până în prezent, obligativitatea plăţii CASS se aplica tuturor.

În ceea ce privește cele două variante oferite, în cazul plăţii lunare, persoanele fizice fără venituri vor fi obligate să plătească CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, până pe 25 ale lunii. În condițiile în care salariul minim brut pe economie este de 1.250 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate să plătească 68,75 de lei pe lună, 825 de lei într-un an. În cazul în care se alege ca contribuţia de asigurări sociale de sănătate s se plătească în momentul în care cetăţenii vor avea nevoie de acordarea serviciilor medicale, CASS datorată de aceştia se va calcula aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară. În acest sens, suma achitată în caz de spitalizare sau alte servicii medicale ar fi de 481,25 lei, calculată la valoarea actuală a salariului minim brut.

1 COMENTARIU

  1. Sa inteleg ca suma de 481,25 lei , in situatia in care inregistrarea la ANAF se face in momentul in care a aparut nevoia de a accesa serviciile medicale , este doar pentru o spitalizare sau un serviciu medical ?

Comments are closed.