Plătim gunoi în funcție de cantitate aruncată

0
137

Plătești pentru cât arunci. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) intenționează să taxeze persoanele care aruncă deșeurile la gunoi în loc să colecteze selectiv. Potrivit unui proiect pentru modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, persoanele care vor arunca mai mult gunoi vor plăti primăriilor taxe mai mari, prin această măsură fiind vizată stimularea colectării separate a deșeurilor de la populație. Totodată, se dorește alinierea legislației de la noi cu cea europeană, în contextul în care, în urmă cu doi ani, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României din cauza faptului că cetățenii nu sunt protejați de efectele gestionării deficitare a deșeurilor.

Astfel, dacă în prezent cetățenii achită o taxă fixă de salubritate, în condițiile în care proiectul este avizat, aceștia vor avea de achitat un tarif variabil, calculat în funcție de cantitatea deșeurilor aruncate.

MMAP consideră că prin această metodă populația va fi impulsionată să colecteze selectiv deșeurile și să reducă astfel cantitatea de gunoi menajer generată. Acest amendament adus legii nu va impune o obligație, ci va da libertatea operatorului și administrației publice locale să poată implementa un astfel de sistem.

Totodată, proiectul prevede și introducerea unui nou tip de container pentru deșeurile biodegradabile, pe lângă cele existente în prezent pentru deșeuri de plastic, sticlă, metal și hârtie/carton.

Conceptul „Plătesc cât arunc” este folosit deja, cu succes, în mai multe țări din Europa, dar și în Statele Unite, și a apărut relativ recent și la noi în țară.