Comercianții își vor informa clienții dacă au preparate obținute din produse congelate

0
produse congelate

Prevederea se aplică restaurantelor și firmelor care vând pâine, produse de panificație și patiserie obținute din alimente congelate

Operatorii economici vor avea obligația de a informa consumatorii dacă utilizează produse congelate pentru diverse preparate. Este vorba despre firmele care comercializează pâine, produse de panificație și patiserie obţinute din produse congelate, precum și restaurantele care folosesc produse alimentare congelate la prepararea meniurilor și care trebuie să afișeze în loc vizibil și neîntrerupt de alte imagini (în meniu, pe etichetă sau pe ambalaj), mențiunea “produs/din produs decongelat”.

Potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), termenul produs alimentar congelat, este produsul pâine și produse de panificație, produse de patiserie, carne/produse de origine animală, legume, fructe.

“Operatorii economici care comercializează către populație pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute produse congelate, cât şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate, au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea şi să nu fie inscripţionate în locuri obscure, să nu fie întrerupte prin desene sau imagini, după caz, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu mențiunea “produs/din produs decongelat”, se arată în proiect.

ANPC consideră că prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor cu privire la produsele ce le sunt oferite spre consum precum şi o îmbunătăţire a procesului de control efectuat. Practica de control a ANPC a reţinut faptul că mulţi operatori economici nu informează consumatorii în mod corect, complet și precis asupra produselor oferite, putând duce astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze dacă produsele sunt congelate și ulterior decongelate.

În document se menționează că în cazul în care nu se respectă condițiile igienico-sanitare în timpul transportului, depozitării sau comercializării produselor, inspectorii ANPC vor sesiza instituțiile responsabile cu atribuții în domeniu.

Proiectul inițiat de ANPC se află în dezbatere publică până pe 20 iunie și va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.