Preţuri de vânzare de mii de euro pentru un hectar de teren agricol

0
pret-unui-hectar-de-teren

Achiziţia terenurilor agricole încă reprezintă o oportunitate pentru cei care intenţionează să deruleze afaceri în agricultură deşi preţurile au crescut semnificativ faţă de anii anteriori. De la începutul acestui an, zece antreprenori activi pe piaţa achiziţiilor de terenuri au cumpărat 300 de hectare de teren arabil în 11 judeţe, media preţurilor plătite fiind de 3.300 euro/hectar. Cel mai mare preţ pe hectar, 5.100 euro, a fost plătit în judeţul Tulcea, urmat de Vaslui – 4.100 euro/hectar, Giurgiu – 4.000 euro/hectar şi Constanţa – 3.500 euro/hectar.

În judeţul Buzău, proprietarul fermei Elsit Com din Ialomiţa, Nicolae Sitaru, a achiziţionat luna trecută 12,4 hectare de teren în localitatea Balta Albă. Preţul mediu plătit de acesta a fost de 2.500 euro/hectar, întreaga tranzacţie fiind de 31.000 de euro.

Potrivit specialiştilor, piaţa mai are potenţial de creştere şi se văd în continuare majorări de preţ, dar volumele tranzacţionate nu sunt mari, la nivel de sute de hectare.

Preţurile plătite de cei zece antreprenori activi în achiziţii de terenuri au variat în funcţie de poziţia geografică a terenurilor, poziţia şi suprafaţa loturilor, situaţia documentelor legale sau natura tranzacţiei.