Prețurile la gaze scad de la 1 mai pentru consumatorii casnici

0
Prețurile la gaze scad

Începând cu data de 1 mai 2016, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale vor scădea în medie cu 1,5% pentru consumatorii casnici. Autoritatea  Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE,  a aprobat preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale  la clienţii casnici. Astfel, pentru un număr de 2.947.221 de clienţi casnici din categoria de consum B1 (reprezentând aproximativ 94% din totalul clienţilor casnici), prețurile gazelor vor scădea în medie cu 1,5%.

Această scădere se datorează scăderii tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie România cu circa 8,8% şi pentru Distrigaz Sud Reţele cu circa 2,4% și recuperării parțiale de către societăţi a costurilor istorice cu achiziţia gazelor naturale destinate furnizării la clientii  casnici. Prin urmare, pentru un număr de 1.517.273 de clienţi casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este E.ON Energie România,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1,9 %, în timp ce pentru un număr 1.429.948 de clienţi casnici, al căror furnizor este Engie Romania,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1%.

Având în vedere însă, că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente  pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractuale.

La sfârșitul lunii martie, ANRE a publicat un document potrivit căruia populația și termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de producție internă în perioada 1 aprilie 2016 — 31 martie 2017.