Piaţa imobiliară din România începe să se dezmorţească, investitorii fiind din nou interesaţi de derularea proiectelor existente sau demararea unor construcţii noi. Preţul mediu de tranzacţionare a apartamenetelor vechi la nivel national a fost de 674 euro/metru patrat în primul semestru al anului, în timp ce locuinţele noi s-au vândut la o medie de 779 de euro/metru pătrat. Potrivit unei analize a companiei de consultanţă şi evaluare Darian, în cele mai mari 15 oraşe din ţara s-a înregistrat o stagnare a preţurilor la locuinţele vechi în ultimele şase luni, preţul mediu situându-se la nivelul de 754 euro/metru patrat.În ceea ce priveşte oraşele mici, nivelul mediu de preţ a fost de la 570 euro/metru pătrat, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în ultimele şase luni.
În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare preţurile au fost cuprinse între 567 euro/metru pătrat la Arad şi 932 euro/metru pătrat la Cluj-Napoca. Totodată, cea mai mare scădere din semestrul a fost înregistrată în Bacău (-2,4%), urmată de Iaşi (-1,8%) şi Oradea (-0,9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, şase oraşe au înregistrat mici evoluţii negative, trei oraşe au preţuri în stagnare, iar şaşe oraşe (printre care şi Capitala) au înregistrat mici creşteri de preţ.
Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vandut cu cel mai mare pret în Buzău şi în Suceava (peste 700 euro/metru patrat), pe când cel mai mic preţ, 430 euro, este prezent în Sfântu Gheorghe.
În ceea ce priveşte segmentul apartamentelor şi caselor nou construite, comparativ cu perioada de început a crizei preţurile au scazut cu aproximativ 33%. În decursul ultimelor şase luni preţul mediu a înregistrat o uşoară evoluţie pozitivă, de aproximativ 0,4%. Astfel, preţul mediu unitar la nivel national în semestrul I din 2015 s-a situat la nivelul de 779 euro/metru pătrat. În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare preţurile sunt cuprinse între 748 euro/metru pătrat (la Galaţi) şi 1.137 euro/metru pătrat (în Bucureşti), rezultând o medie la nivelul polilor de 909 euro/metru pătrat.Dintre orasele mici, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Râmnicu Vâlcea şi Miercurea Ciuc (760 euro/metru pătrat), pe când cel mai mic preţ este prezent în Baia Mare, 488 euro/metru pătrat.
Preţurile medii de tranzacţionare aferente caselor şi terenurilor au cunoscut o uşoara depreciere la nivel naţional (0,4% în cazul caselor şi 1,4% în cazul terenurilor). Cele mai scumpe case şi vile s-au vandut în Bucuresti, la un preţ mediu de 1.073 euro/metru pătrat, după care urmează Cluj-Napoca cu un preţ mediu de 870 euro/metru patrat. Cele mai mici preţuri sunt în Alexandria (429 euro/metru pătrat) şi Botoşani (435 euro/metru pătrat).