Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a lansat ieri programul educaţional „Primul meu business plan”. Acesta este destinat studenţilor care doresc să devină antreprenori și care vor să beneficieze de o educație și o cultură antreprenorială. Evenimentul de lansare a programului a fost organizat la Academia de Studii Economice din București.
Programul “Primul meu business plan” îşi propune organizarea de întâlniri de tip workshop cu studenţii, la care vor fi invitaţi întreprinzători cu experienţă, dar şi întreprinzători aflaţi la început de drum, consultanţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului care acordă finanţare nerambursabilă antreprenorilor sau administrează granturi din fonduri europene, pentru a le vorbi tinerilor despre importanţa unui plan de afaceri în activitatea antreprenorială.
„Am constatat, pe lângă problemele cu care se confruntă antreprenorii, precum accesul la finanţare şi birocraţia excesivă, faptul că educaţia, cultura antreprenorială, poate fi îmbunătăţită. Totodată, 38% din studenţi consideră că educaţia şi pregătirea antreprenorială s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Degeaba avem idei de afaceri dacă nu creăm un business, iar răspunsul pentru acest lucru este realizarea unui plan de business”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrânceanu.
Potrivit Ministerului Economiei, avem nevoie de un business plan şi atunci când mergem să cerem o finanţare la bancă, dar şi atunci când cerem finanţare din partea statului. Astfel, în toamnă Ministerul va organiza şi un concurs de planuri de afaceri, iar câștigătorii vor primi drept premiu o experienţă alături de oameni de afaceri români antreprenori sau din mari companii.
Până acum au intrat în parteneriat cu Ministerul Economiei universităţi precum Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.