Producătorul de vin Sarica Niculițel ar putea achiziționa crama din Buzău a Vinarte

0
vin-vinarte-sarica-niculitel

Crama din Buzău a producătorului de vin Vinarte este la un pas de a face obiectul unei tranzacții de 1-2 milioane de euro. Potrivit datelor ZF, aceasta împreună cu 90 de hectare de viță-de-vie ar urma să fie preluate de producătorul dobrogean Sarica Niculițel. Crama este cunoscută pentru producerea unuia dintre cele mai cunoscute și medaliate branduri locale de vin – Prince Matei. În situația în care achiziția din zona Buzăului va avea loc, Sarica Niculițel își va putea consolida și zona de vin roșu, având deja o poziţie puternică pe segmentele de vin alb şi roze.

Vinarte deține trei crame în Mehedinţi (Stârmina), Sâmbureşti Olt ­­(Bolovanu) şi Dealu Mare, Buzău (Villa Zorilor). Tranzacţia implică doar crama buzoiană, productorul Vinarte urmând a rămâne în continuare cu celelalte două crame.

Istoria Vinarte începe în anul 1998, când oameni cu istorii diferite, români, francezi și italieni, s-au decis să construiască împreună o companie care să aducă vinurile bune românești pe buzele tuturor. Șansa de a crea vinuri remarcabile cu personalități distincte a convins asociații să achiziționeze trei domenii viticole, respectiv Villa Zorilor, Bolovanu și Stârmina. Activitatea producătorului de vin este admi­nistrată de compania Domaine Vinarte  cu afaceri de 2,8 milioane de lei în 2017.

Podgoria Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei. Producătorul de vin dobrogean este controlat de câţiva ani de familia omului de afaceri Marius Iliev şi executivul român Radu Bugică. Aceștia au cumpărat compania Viticola Sarica Niculiţel în urmă cu trei ani de la firma spaniolă Invarsa care se afla în insolvenţă. În 2017, Sarica Niculițel a avut afaceri de 6,4 milioane de lei. Pe cele circa 1100 ha ale podgoriei Sarica Niculițel sunt amplasate trei centre viticole diferite. Principalul centru viticol este Niculițel, de unde și numele întregii podgorii, secondat de centrele Măcin și Tulcea. În portofoliul porducătorului dobrogean se găsesc branduri renumite precum Via Viticola Aligole, Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Sarica Black Label, Caii de la Letea.