Produsele dietetice „dispar” de pe piaţa

0


Noi reguli europene ce urmează să intre în vigoare începând cu anul 2016 vor desfiinţa conceptul de „mâncare dietetică”, iar legislaţia actuală referitoare la acest tip de produse alimentare va fi abrogată, urmând să fie înlocuită cu noi legi-cadru. De la mijlocul anului 2016, producătorii europeni nu vor mai putea utiliza sintagma „produse dietetice” pentru a-şi promova produsele, ca urmare a intrării în vigoare a unui Regulament European. 

Astfel că, pentru mai multe produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane vor apărea noi reglementări. Este vorba despre produsele alimentare pentru sugari şi copii (lapte praf formulă, alimente pe bază de cereale procesate şi alte produse pentru bebeluşi), produsele destinate persoanelor cu diverse afecţiuni medicale şi produsele care înlocuiesc complet alimentaţia obişnuită cu scopul scăderii în greutate (aşa numitele diete cu puţine calorii). Totodată, va exista şi o listă cu anumite substanţe, de exemplu vitamine, minerale, amino-acizi, care pot fi folosite ca ingrediente pentru produsele menţionate anterior. Această listă, care va fi valabilă pentru statele UE, va fi o combinaţie a trei liste incluse deja în diferite acte normative ce reglementează alimentele dietetice. Regulamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a modifica această listă prin derogări.

Potrivit Comisiei Europene, sintagma „produse dietetice” nu va mai apărea pe ambalaj deoarece este necesar să se reducă incertitudinile legale în ceea ce priveşte clasificarea produselor, pentru a elimina ambiguităţile legislative actuale şi pentru a limita posibilitatea companiilor de a respecta doar acele fragmente din legislaţie care le convin.  De altfel, specialiştii CE susţin că, datorită varietăţii prea mari de produse alimentare special create pentru anumite categorii de consumatori, conceptul de „mâncare dietetică” nu mai corespunde realităţii din piaţă. 

Până la finalizarea noului Regulament, legislaţia actuală va continua să îşi producă efectele. În următorii doi ani Comisia va adopta norme specifice pentru diferitele categorii de produse care vor intra sub incidenţa Regulamentului prin diverse derogări.