Programul Prima Casă continuă şi în 2014

0


Programul Prima Casă va continua şi în acest an cu un plafon de 1,2 miliarde de lei şi permite utlizarea sumelor repartizate anul trecut. Potrivit unui proiect al Ministerului Finanţelor Publice, sumele care nu au fost alocate din plafonul din 2013, şi anume 22 milioane de lei şi 196 milioane de lei pentru ANL, cât şi de sumele alocate băncilor dar neutilizate, respectiv 158 milioane de lei şi 301 milioane de lei pentru ANL se vor publica pe site-ul instituţiei până pe 15 ianuarie.

„Aceste măsuri creează condiţii propice pentru creşterea gradului de utilizare a plafonului de garanţii care pot fi acordate în cadrul programului pentru achiziţia şi construcţia de locuinţe, cu consecinţe directe asupra dezvoltării pieţei imobiliare şi a sectoarelor adiacente acestuia, asupra creşterii numărului de clienţi ai instituţiilor de credit şi a gradului de securizare a creditelor”, se arată în actul normativ.

În 2014 vor putea fi reutilizate şi sumele recuperate, iar în cazul în care acestea au fost în euro, se vor transforma în lei la cursul valabil la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr.565/2013.

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009 şi reprezintă un real beneficiu atât pentru instituţiile bancare, cât şi pentru persoanele care intenţionează să îşi achiziţioneze o locuinţă.