Toate magazinele vor fi obligată să aibă punct de colectare pentru bateriile uzate

0
punct de colectare pentru bateriile uzate

Amenzile ajung până la 20.000 de lei pentru firmele care nu respectă legislația

Toate magazinele care vând baterii sau acumulatori vor fi nevoite să își amenajeze puncte de colectare gratuită pentru bateriile uzate. Potrivit unui proiect de act normativ pentru modificarea HG nr. 1132/2008, orice mare magazin sau cel mai simplu butic care comercializează astfel de produse, trebuie să aibă și un punct de colectare a bateriilor sau acumulatorilor uzați, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 de lei.

Distribuitorii sunt obligați să asigure, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, colectarea selectivă, cu titlu gratuit a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili, atunci când aceștia furnizează baterii și acumulatori portabili, fără obligația de a cumpăra baterii și acumulatori portabili.

În cazul în care nu respectă prevederile, distribuitorii persoane juridice pot fi amendați cu sume de la 15.000 la 20.000 de lei, iar cei persoane fizice de la 1.500 la 2.000 de lei.

Potrivit actului normativ, și  autoritățile publice locale au obligația de a asigura colectarea separată și preluarea cu titlu gratuit a deșeurilor de baterii și acumulatori prin puncte de colectare înființate. Trebuie instalate puncte fixe de colectare, cel puțin unul în fiecare oraș sau unul la 50.000 de locuitori ori centre mobile accesibile populației. În caz contrar, primarii trebuie să angajeze firme care să colecteze bateriile uzate, cel puțin o dată la trei luni. Dacă nu respectă legea, primăriile sunt pasibile de amenzi din partea Gărzii de Mediu cuprinse între 25.000 și 30.000 de lei.

După cum se arată în proiect, distribuitorii trebuie să asigure proiectarea şi să realizeze aparatele astfel încât deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu ușurință de utilizatorul final. În cazul în care acestea nu pot fi înlăturate cu ușurință de utilizatorul final, aparatele se proiectează astfel încât deșeurile de baterii și acumulatori să poată fi înlăturate cu ușurință de personal calificat care este independent de producător.

Proiectul de act normativ pentru modificarea legislației actuale transpune prevederile Directivei 2013/56/UE a Parlamentului European de modificare a Directivei 2006/66/CE privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, în ceea ce privește introducerea pe piață a bateriilor și acumulatorilor portabili care conțin cadmiu și sunt destinați utilizării în uneltele electrice fără fir și a bateriilor tip „nasture” cu conținut redus de mercur.