“Punctul Frăției Neamului Românesc”, în curtea Direcției Silvice

0
Punctul-Fratiei-Neamului-Romanesc

Festivitățile dedicate anului centenar se țin lanț la Buzău. Direcția Silvică a inaugurat, marți, o replică a monumentului “Punctul Frăției Neamului Românesc” ridicat de Romsilva pe muntele Giurgiu. Ansamblul monumental a fost amplasat în curtea Direcției Silvice Buzău din Parcul Crâng. La ceremonia de inaugurare au participat oficialități locale, respectiv prefectul Carmen Ichim, subprefectul Lucian Foca, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și subprefecții Romeo Lungu și Adrian Petre, primarul Constantin Toma, viceprimarul Ionuț Apostu și angajați ai Direcției Silvice Buzău.

În data de 13 septembrie 2018, Romsilva a inaugurat în zona Gura Teghii un ansamblu monumental intitulat “Punctul Frăției Neamului Românesc” pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Acesta a fost amplasat la cota 1.435, pe vârful Giurgiu, în locul în care se întâlnesc cele trei provincii istorice, Muntenia, Moldova și Transilvania.

Direcția Silvică Buzău și-a dorit ca replica acestui monument să fie amplasată în Parcul Crâng pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire. Confecționat din piatră de Năieni, acesta are o formă triunghiulară iar pe laturile sale se află stema fiecărei provincii istorice. Ansamblul monumental include și o bornă de hotar autentică, recuperată de angajații Direcției Silvice. Aceasta a fost recondiționată și atașată monumentului alături de alte trei panouri informative cu obiecte reprezentative din Moldova, Muntenia și Transilvania.

Prefectul, președintele CJ și primarul municipiului, cei care au tăiat panglica alături de directorul Direcției Silvice Buzău, au primit câte o replică în miniatură a acestui deosebit ansamblu.