Reţetele prescrise de medici în ţara noastră vor fi valabile în orice altă ţară din Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an.
Europarlamentarul Petru Luhan consideră că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările Uniunii Europene, din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.700 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.
„În contextul actual, diversitatea prescripţiilor medicale din întreaga Uniune Europeană a condus la această necesitate şi Comisia Europeană a elaborat această directivă, astfel încât o reţetă prescrisă în România să poată fi valabilă în orice altă ţară din Uniunea Europeană. Îmbunătăţirea normelor de recunoaştere a prescripţiilor transfrontaliere va fi utilă mai ales pentru pacienţii care suferă de maladii rare şi cronice care doresc să se deplaseze în altă ţară”, a subliniat Petru Luhan.
Neajunsurile sistemului sanitar ar putea să-şi găsească rezolvarea prin introducerea pachetului de servicii medicale de bază şi a unei reţete standardizate pentru toate ţările membre, care să le permită pacienţilor români să-şi procure medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene.
Directiva europeană prevede ca statele membre să se asigure că reţetele conţin cel puţin datele prevăzute în anexă, printre care şi semnătura pentru identificarea medicului specialist care o prescrie. Pentru a fi valabile reţetele ar trebui să includă semnătura electronică a medicului.
Directiva europeană trebuie să intre în vigoare în luna octombrie a acestui an şi prevede decontarea reţetelor în oricare ţară membră a UE. În cazul României, decontarea reţetelor compensate se face la nivelul de decontare din ţară.