Românii au liber pe piața muncii din Elveția

0
117
liber pe piața muncii din Elveția

Românii care își doresc să lucreze în străinătate se pot orienta acum și către Elveția.  Guvernul acestui stat a adoptat în luna aprilie o ordonanță prin care sunt eliminate toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari, începând cu 1 iunie 2016. Elveţia prelungise, în 2009 şi 2014, până pe 31 mai 2016, măsurile restrictive pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.

Măsurile de limitare a imigraţiei vor putea fi reintroduse doar în cazul în care va exista un aflux de imigranţi din cele două ţări.

“În cazul în care imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricţii pe piaţa internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019”, preciza în aprilie Guvernul de la Berna.

În prezent, numărul imigranţilor români şi bulgari din Elveţia este destul de mic. În momentul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Elveţia a introdus restricţii privind accesul cetăţenilor celor două state pe piaţa muncii. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană şi din Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Elveția este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome, cu capitala federală la Berna. Țara se situează în partea de vest a Europei Centrale și este una dintre cele mai bogate țări din lume și una dintre cele mai bune în ceea ce privește calitatea vieții.