Românii care vin din 6 zone ale Spaniei, obligați să stea în carantină

0
carantina

Spania este țara cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu coronavirus din Europa. În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în ședința de luni, 17 august 2020, ca toții românii ce vin din Regiunile Aragon, Cataluna, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor și Navarra să intre automat în carantină pentru 14 zile, la sosirea în țară.

“Pentru Regatul Spaniei măsura carantinării se aplică doar pentru regiunile în care rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori este mai mare decât cea înregistrată în România”, se arată în Hotărârea nr.42/17.08.2020 a CNSU.

În data de 17 august 2020, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a furnizat o situație complexă generată de evoluția cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa, potrivit căreia rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori înregistrată în Spania se situează la valoarea de 115,7. Prin urmare, indicele este cu mult superioară valorii înregistrată pe teritoriul României, respectiv 89,0. Ținând cont de necesitatea monitorizării permanente a evoluției cazurilor noi de îmbolnăvire în țările sau zonele de risc epidemiologic ridicat, s-a decis ca în șase regiuni din Regatul Spaniei să se aplice metoda carantinării, dar fără a fi suspendate zborurile spre și dinspre România.

Carantină pentru 14 zile

Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-una dintre regiunile din Regatul Spaniei considerate cu risc epidemiologic ridicat și au drept de intrare pe teritoriul național. Este vorba despre cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene. Carantina se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresa.

În data de 17 august 2020 a fost actualizată lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state. Mai multe detalii despre țările din zona galbenă pot fi consultate aici:  https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 , lista fiind în vigoare la data de 18 august 2020, ora 00.00.