Românii vor avea liber pe 30 noiembrie şi 1 decembrie

1
Românii vor avea liber

Ultimul weekend din acesta luna va fi unul prelungit pentru majoritatea românilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt sărbători legale, astfel că nu se va lucra, iar aceste două zile vor fi unite cu ultimul weekend al lunii, deoarece pică luni şi marţi. Totuşi, persoanele care vor fi nevoite să muncească vor beneficia de compensaţii din partea angajatorilor.

Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, care se sărbătoresc anual în 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, după cum stabileşte Codul muncii.

30 noiembrie a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, românii au beneficiat o singură dată de timp liber cu ocazia acestei sărbători, în anul în care a fost introdusă prevederea.

În condiţiile în care salariaţii nu primesc liber în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, acestora li se va asigura, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Societăţile care nu respectă legislaţia riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Prin urmare, in aceste zile salariatii vor primi liber de la angajatori. Deoarece in 2015 cele doua sarbatori pica luni si marti, acestia vor avea parte de un weekend prelungit.

Comments are closed.