Soprana Catarina Coresi Lal, în piesa ”Carmen”, la Buzău

0


Sala Mare a Consiliului Județean va găzdui mâine un spectacol inedit al celebrei soprane de renume internațional Catarina Coresi Lal. Evenimentul, organizat de Teatrul „George Ciprian”, aduce în fața publicului buzoian spectacolul „Carmen“ de Prosper Mérimée.

Carmen este o operă cu muzica compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera operei a avut loc la „Opéra Comique“ din Paris, pe data de 3 martie 1875.

Acțiunea piesei se derulează în trei acte. În cadrul Actului I, într-o piață din Sevilla, soldații se amuză pe seama trecătorilor. Le trezește interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la țară, venită să-și caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tabac. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Intâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuiește rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucnește un scandal, ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjește pe Don José și, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă. Actul II prezintă o întânire la hanul lui Lilas Pastia, pentru a petrece, a țiganilor și contrabandiștilor. Apariția toreadorului Escamillo le stârnește entuziasmul. Cucerit de farmecul frumoasei Carmen, Escamillo îi propune să-l urmeze; ea îl așteaptă însa pe iubitul ei, Don José. Acesta vine, iar Carmen cântă și dansează pentru el. Conjunctura nu-i permite lui Don José să se mai întoarcă la garnizoană, fiind nevoit să se alăture contrabandiștilor.

În cadrul Actului III, Don José regretă că a dezertat, constatând, în plus, că nici Carmen nu-l mai iubește. Aceasta își ghicește în cărți, de unde afla că va muri curând. Micaëla îi aduce lui Don José vestea iminentei morți a mamei sale. El va trebui să plece, chinuit însă de gândul că, între timp, Carmen se îndrăgostise de Escamillo. Pe parcursul Actului IV, înainte de începerea coridei, Carmen și Escamillo își mărturisesc iubirea, în timp ce Don José, ascuns, îi urmărește. Cu toate insistențele lui Don José, Carmen refuză categoric să-l urmeze, iar el, înnebunit de gelozie, o ucide.

Soprana de renume internațional Catarina Coresi Lal, este cunoscută și îndrăgită pentru interpretările inedite pe mari scene de opera ale lumii, printre care Opera Națională din Bratislava, Opera Națională din București, Teatro de la Ciudad Mexico, Opera Bergen, Sala de concerte Arbat din Moscova, Sala de concerte din Beijing.

Preţul unui bilet la spectacolul de mâine seară, care începe de la orele 19.00, este de 20 de lei.